dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

AFTREKBAARHEID KINDERALIMENTATIE VERVALT!

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Per 1 januari 2015 treedt de Wet hervorming kindregelingen in werking. Dit brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de kinderalimentatie. De belangrijkste wijzigingen zijn de volgende: de alleenstaande ouderkorting en de fiscale aftrekpost voor betaling van kinderalimentatie vervallen, daarentegen wordt het kindgebonden budget voor alleenstaande ouders verhoogd.

Die verhoging (met maximaal € 3.050,00) wordt de ‘alleenstaande ouderkop’ genoemd.

Als de verzorgende ouder in aanmerking komt voor deze financiële tegemoetkoming van de overheid, hoeven ouders in feite zelf minder bij te dragen in de kosten van hun kinderen omdat de kosten van het kind dan al op een andere manier gefinancierd worden. Dit kan betekenen dat de ouder die nu al kinderalimentatie betaalt, volgens de nieuwe regelingen teveel bijdraagt. Verder betekent het vervallen van de fiscale aftrekbaarheid, dat de draagkracht van de betaler vermindert.

De verhoging van het kindgebonden budget en het vervallen van het fiscaal voordeel, kan een reden zijn voor de alimentatieplichtige ouder de rechter te verzoeken de alimentatiebijdrage te wijzigen.

Op 1 april 2013 is het systeem voor de vaststelling van kinderalimentatie ingrijpend gewijzigd. Dit leidde in het algemeen tot vaststelling van lagere kinderalimentaties.. Dié wetswijziging was op zichzelf geen reden om bestaande alimentaties te laten herzien; de aankomende wijziging biedt deze mogelijkheid wél. Ook wordt er dan gerekend volgens het nieuwe systeem.

De ouder die kinderalimentatie ontvangt, moet er rekening mee houden dat vanaf 2015 de bijdrage naar beneden kan worden bijgesteld en de alimentatieplichtige kan laten beoordelen of het zinvol is het alimentatiebedrag opnieuw te laten vaststellen.

Indien u vragen over dit onderwerp heeft, kunt u vrijblijvend contact opnemen met
Margriet Schutte en/of Marianne Verheul.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd