Oordeel Hoge Raad inzake corona-huurkorting

De Hoge Raad oordeelt: recht op een corona-huurkorting ter compensatie van omzetdaling wegens overheidsmaatregelen om het virus in te dammen? Ja!

Na een (corona)jaar van onduidelijkheid en uiteenlopende uitspraken, heeft de Hoge Raad afgelopen vrijdag opheldering verschaft over de ‘corona-huurkortingen’. Het arrest beantwoordt de vraag of huurders aanspraak maken op een huurprijsvermindering vanwege de beperkende maatregelen van de overheid in verband met het coronavirus, waardoor zij het gehuurde niet of slechts in geringe mate konden exploiteren.

De Hoge Raad oordeelt, kort samengevat, als volgt:

  • het feit dat een huurder als gevolg van voornoemd overheidshandelen het gehuurde in geringe(re) mate kon exploiteren, is (in beginsel) aan te merken als een onvoorziene omstandigheid als bedoeld in artikel 6:258 BW. Op grond daarvan kan de rechter de huurovereenkomst aanpassen door de huurprijs te verminderen;
  • de uitspraak geldt niet alleen voor de horeca, maar ook voor de overige 290-bedrijfsruimtes zoals bijvoorbeeld de retail;
  • het uitgangspunt is dat het nadeel (voor zover dit nog niet gecompenseerd is door de overheid via de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)) gelijk verdeeld dient te worden onder de verhuurder en de huurder;
  • de zogeheten ‘vastelastenmethode’ wordt door de Hoge Raad als handvat geboden om de huurprijsvermindering te berekenen. De formule daarvan luidt: (overeengekomen huurprijs – gedeelte van de TVL dat aan de huur wordt toegerekend) x percentage omzetvermindering x 50%;
  • het overheidshandelen om het virus in te dammen als gevolg waarvan er niet (normaal) geëxploiteerd kan worden, wordt evenwel niet aangemerkt als een gebrek als bedoeld in artikel 7:204 lid 2 BW.

Het arrest raadt huurders en verhuurders ten slotte aan in onderling overleg – met behulp van de door de Hoge Raad geboden handvatten – tot een huurkorting te komen.

 
Heeft u vragen over de uitspraak, of wilt u weten wat dit mogelijk kan betekenen voor u? Neem dan gerust contact op met Angela Melsen.

Related Posts

Misbruik van coronasteun: misbruik…

Nederlandse ondernemers kunnen met tussenpozen al geruime tijd gebruik maken van de coronasteunmaatregelen van de Nederlandse overheid. Deze maatregelen zijn bedoeld om ondernemers die door de coronacrisis worden getroffen te…
Read more

Dorhout helpt ondernemers met…

Nu de corona steunmaatregelen per 1 oktober stopgezet zijn, bestaat er een grote kans dat een flinke groep ondernemers nog verder in de problemen zal komen. Zij zullen met vragen…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd