Belastingdienst biedt ondernemers ademruimte bij het saneren van coronaschulden

Ondernemers die in gebreke blijven met het afbetalen van hun coronaschulden, zullen opnieuw bericht van de Belastingdienst ontvangen, tenzij ze eerder contact opnemen om alternatieve afspraken te maken of regelingen te treffen. Een belangrijke optie die momenteel wordt aangeboden door de Belastingdienst is de mogelijkheid om een saneringsverzoek in te dienen, onder de voorwaarde dat de onderneming financieel gezond en levensvatbaar is. Indien dit verzoek vóór 1 april 2024 wordt ingediend, kan de Belastingdienst afzien van de zogenaamde ‘dubbele portie’.

Ondernemers die geen gehoor geven aan aanmaningen zullen geconfronteerd worden met dwangbevelen, wat aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen. Bovendien zal de Belastingdienst deurwaarders inschakelen en indien nodig faillissementsaanvragen indienen. De mogelijkheid om een saneringsverzoek in te dienen blijft openstaan, zelfs tijdens het invorderingstraject. De eisen voor een dergelijk verzoek zijn vastgelegd in de tijdelijke instructie saneringen van 17 augustus 2023. Deze instructie bepaalt onder andere dat de Belastingdienst genoegen neemt met hetzelfde percentage als aangeboden aan andere schuldeisers, met uitzondering van liquidatie-akkoorden waarbij de Belastingdienst altijd de ‘dubbele’ portie wil ontvangen. Vanaf het moment dat een saneringsverzoek wordt ingediend, moet de onderneming blijven voldoen aan alle nieuwe fiscale verplichtingen.

Bovendien is het mogelijk om een saneringsverzoek in te dienen op basis van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) en in te zetten op een minnelijke regeling. Bij IB-ondernemers kan ook gebruik worden gemaakt van de Minnelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (MSNP) of Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Hierbij geldt eveneens dat de onderneming na het indienen van het verzoek moet blijven voldoen aan reguliere fiscale verplichtingen en aan alle betalings- en aflossingsverplichtingen jegens schuldeisers, tenzij tijdelijk uitstel is verleend.

Dit soepele beleid van de Belastingdienst met betrekking tot saneringsverzoeken is niet beperkt tot coronaschulden maar geldt ook voor andere oorzaken van liquiditeitsproblemen, zoals bijvoorbeeld sterke stijgingen in energie- of inkoopprijzen. Het is essentieel om het juiste saneringstraject te kiezen, afgestemd op de specifieke situatie van de onderneming, aangezien elk traject zijn eigen beleidsregels en beoordelingskaders heeft.

Ongeacht het gekozen saneringstraject moet de onderneming in de kern financieel gezond en levensvatbaar blijven en nieuwe schulden vermijden. Ondernemers en adviseurs worden aangemoedigd om extra aandacht te besteden aan het vraagstuk van continuïteit bij ondernemingen met betalingsproblemen, aangezien de Belastingdienst tot minstens 1 april 2024 flexibiliteit biedt voor deze situaties.

Heeft u vragen over het indienen van een saneringsverzoek? Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op met Pieter Lettinga of Tim van Dijken.

 

Related Posts

Hockeyclub Groningen behoudt afspraken…

De kantonrechter te Groningen heeft op 2 januari jl. uitspraak gedaan in een geschil tussen de gemeente Groningen en Hockeyclub Groningen. Hockeyclub Groningen huurt sinds jaar en dag op het…
Read more

Congestiemanagement: een oplossing voor…

In ons land zijn er verschillende plekken die worden aangemerkt als zogenaamde congestiegebieden. In deze gebieden is vaak een tekort aan transportcapaciteit van het elektriciteitsnet. Uiteindelijk heeft Nederland een groter…
Read more

CBb: Hoogspanningsnet van 110…

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 4 juli 2023 uitspraak gedaan over een besluit van de ACM over een hoogspanningsnet van Utility Support Group B.V. (USG)…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd