Congestiemanagement: een oplossing voor het tekort aan transportcapaciteit van het elektriciteitsnet

In ons land zijn er verschillende plekken die worden aangemerkt als zogenaamde congestiegebieden. In deze gebieden is vaak een tekort aan transportcapaciteit van het elektriciteitsnet. Uiteindelijk heeft Nederland een groter en zwaarder elektriciteitsnet nodig, maar tot die tijd moet de capaciteit van het elektriciteitsnet worden verdeeld. Via speciale contracten maken netbeheerders en gebruikers afspraken met gebruikers over piekmomenten. Dit heet congestiemanagement.

Wat is congestiemanagement?

Congestiemanagement houdt in dat producenten of afnemers van elektriciteit helpen het net minder te belasten door invoering of afname op piekmomenten tijdelijk te verminderen. Producenten en afnemers ontvangen hiervoor een vergoeding van de netbeheerder. Dankzij congestiemanagement ontstaat er meer ruimte op het net en kunnen er meer projecten aangesloten worden.

Uitvoering van congestiemanagement

Netbeheerders moeten afspraken maken over congestiemanagement. Dit doen zij via capactiteitsbeperkingscontracten en via biedingen voor redispatch. In beide situaties geven zij netgebruikers een vergoeding voor flexibel elektriciteitsverbruik. Een capaciteitsbeperkingcontract houdt in dat een aangeslotene tegen betaling afziet van het volledige gebruik van zijn transportcapaciteit, om bij dragen aan het oplossen van voorziene congestie van het stroomnet. Hiernaast kunt u als deelnemer aan de groothandelsmarkt voor energie transportvermogen aanbieden voor redispatch. Hiermee vertelt u de netbeheerder dat u op een bepaald moment meer of minder stroom kunt invoeden of afnemen dan u had gepland. De redispatch-bieding doet u via een Congestion Service Provider (CSP). Accepteert de netbeheerder uw bieding, dan past u tegen betaling uw transportvermogen aan op het afgesproken moment.

Naast congestiemanagement moedigt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) netbeheerders aan andere methoden te verkennen om meer transportcapaciteit mogelijk te maken. Dergelijke experimenten, hoewel niet wettelijk geregeld, vallen niet onder congestiemanagement. Als wetten of regels dergelijke experimenten belemmeren, kan de ACM soms ontheffingen verlenen.

Rol in de energietransitie

Congestiemanagement is belangrijk voor de energietransitie. Het geeft netbeheerders de mogelijkheid om op plekken met weinig transportcapaciteit toch partijen aan te sluiten of hun aansluiting te verzwaren. Hierdoor kunnen meer bedrijven verduurzamen via elektriciteit.

Neem voor meer informatie over congestiemanagement vrijblijvend contact op met Hans Koenders.

Related Posts

Hockeyclub Groningen behoudt afspraken…

De kantonrechter te Groningen heeft op 2 januari jl. uitspraak gedaan in een geschil tussen de gemeente Groningen en Hockeyclub Groningen. Hockeyclub Groningen huurt sinds jaar en dag op het…
Read more

CBb: Hoogspanningsnet van 110…

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 4 juli 2023 uitspraak gedaan over een besluit van de ACM over een hoogspanningsnet van Utility Support Group B.V. (USG)…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd