Pieter Lettinga

Mini CV

In 1988 studeerde ik af aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Na korte tijd als bedrijfsjurist te hebben gewerkt ben ik in 1990 als zelfstandig advocaat begonnen. Na twee fusies, de laatste met Rollingswier Advocaten, ben ik partner bij Dorhout Advocaten NV. Het feit dat ik altijd zelf ondernemer ben geweest heeft mij ook als advocaat gevormd. Voor mij staat het resultaat voor de klant altijd voorop.

Inmiddels houd ik mij al jaren dagelijks bezig met het adviseren en reorganiseren van bedrijven en instellingen in financiële problemen. Ook word ik veel door de rechtbank aangesteld als curator en daarnaast treed ik regelmatig op als adviseur van aandeelhouders of bedrijfsdirecties om een faillissement te voorkomen. Je moet in dit vak vaak onder grote tijdsdruk (praktische) oplossingen bedenken die passen binnen de juridische kaders. Wat mij daarbij het meest aanspreekt is de dynamiek die er bij hoort en het feit dat het resultaat van je inspanningen vaak direct zichtbaar wordt.

Uiteraard kan ik mijn werk niet doen zonder grondige kennis van het (faillissements)recht. Daarom heb ik na de postacademische opleiding Insolventierecht aan de RuG, specialisatie-opleidingen gedaan.

Specialistische opleidingen

 • Grotius specialisatie-opleiding Insolventierecht.
 • Specialisatie-opleiding Financiële Economie voor Curatoren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam

Nevenactiviteiten/ -werkzaamheden

 • lid van de bestuursraad van Dorhout Advocaten N.V.
 • lid van Insolad en Insol Europe
 • lid van de faillissementscommissie van de Groninger balie

Specialisaties

 • Insolventierecht
  (in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten geregistreerd*)
 • Ondernemingsrecht
  (in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten geregistreerd*)

*deze registratie verplicht mij elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied