dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

CBB WIJST BEROEP SAPA ALUMINUM IN ZAAK TEGEN ENEXIS AF

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

In een zaak tussen Sapa Aluminium tegen Enexis was Sapa in beroep gegaan tegen een besluit van de NMa van 26 mei 2010. Kern: de naar de mening van Sapa (aangesloten op het 10kV net van Enexis) onjuiste indeling binnen de tariefcategorie MS. Buiten kijf stond dat Sapa, met een gecontracteerd transportvermogen van meer dan 1.500 kw, volgens de TarievenCode kon worden ingedeeld in de tariefcategorie die hoort bij het werkelijke spanningsniveau: MS. Door Enexis was – op basis van de tariefbesluiten – Sapa binnen MS ondergebracht in de tariefcategorie MS distributie (en niet in de voor Sapa goedkopere categorie MS transport).

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) constateerde dat een netbeheerder zoals Enexis m.b.t. 10 kV netten op basis van de Tarievencode kan besluiten een onderscheid te maken tussen een netvlak MS-transport en een netvlak MS distributie. Ook was het CvBB van oordeel, dat de Tarievencode geen indelingsregel bevat die n.a.v. dat onderscheid voorschrijft of een verbruiker in de tariefcategorie MS-transport of MS-distributie moet worden ingedeeld. Het NMa had geaccepteerd dat Enexis zelf in die indeling voorzag door naast het criterium “transportvermogen” ook het criterium “fysieke aansluitwijze” te hanteren. Het CBb oordeelde dat de NMa zich in redelijkheid op het standpunt had kunnen stellen dat Enexis dat laatste criterium hanteerde. De handelwijze van Enexis werd ook niet gezien als mogelijk in strijd met het discriminatieverbod (art. 24.3 Electriciteitswet): wanneer met Sapa vergelijkbare afnemers in een gunstiger tariefcategorie zijn ingedeeld, gaat het niet om gelijke gevallen als er sprake is van een andere fysieke aansluitwijze, aldus het CBb. Het beroep van Sapa werd ongegrond verklaard.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd