dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

GOED NIEUWS VOOR NEDERLANDSE SCHULDEISERS IN POLEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Het Poolse Burgerlijk Procesrecht is gewijzigd: goed nieuws voor de Nederlandse schuldeisers in Polen.

Op 3 mei 2012 is het vernieuwde Poolse Burgerlijk procesrecht in werking getreden. De gewijzigde wetten geven de deurwaarder meer mogelijkheden en instrumenten om de executie van roerende en onroerende zaken sneller te effectueren. Zo kan de deurwaarder een boete van 2.000 zl (omgerekend ongeveer € 500) opleggen aan het onwillige, maar wel daartoe verplichte orgaan, dat weigert mee te werken aan het verstrekken van informatie omtrent de schuldenaar dan wel daaromtrent valse informatie verstrekt.  Dezelfde boete kan opgelegd worden aan de schuldenaar die verzuimd heeft zijn GBA gegevens te actualiseren.

Ook veranderen de regels omtrent de executie zelf. Voor de wetswijziging was het in Polen niet mogelijk om een onroerend goed, dat al twee keer zonder succes via de veiling voor verkoop was aangeboden, voor de derde keer aan te bieden, eerder dan na verloop van 12 maanden. Nu is de tijd verkort tot 6 maanden. De datum wordt gerekend vanaf de datum van de tweede veiling.

Hoewel de gewijzigde regelgeving een aanzienlijke verbetering is, vinden de Poolse deurwaarders het een gemiste kans dat de vernieuwde wet het niet mogelijk maakt om het te executeren onroerend goed via internetveiling dan wel door middel van onderhandse verkoop aan te bieden. Ook zouden de Poolse deurwaarders graag zien dat zij de prijs van het geveilde onroerend goed ten tijde van de veiling mogen verlagen, indien voor de oorspronkelijke vraagprijs geen gegadigden zijn.

De invoering van de regelgeving is ook in het voordeel van de kopers van het geveilde onroerend goed. Een gunningsakte is tevens een eigendomsakte, die het de koper mogelijk maakt zijn eigendomsrechten met betrekking tot het gekochte meteen uit te oefenen. Hij kan daarmee het gekochte meteen laten ontruimen. De koper hoeft dus niet meer, anders dan voorheen, om een executoriale titel te vragen.

De gewijzigde wet maakt het ook mogelijk de bewoners van het via gedwongen executie gekochte pand, uit het huis te zetten en de eventuele huurovereenkomsten voor bepaalde tijd te beëindigen.

Indien de huurovereenkomst was gesloten voor een bepaalde tijd, maar langer dan twee jaar, dan kan de eigenaar een maand nadat hij het eigendom via de veiling heeft verkregen, de huur met inachtneming van een periode van een jaar op te zeggen. De opzegtermijn van een jaar geldt niet indien in de huurovereenkomst een kortere opzegtermijn overeengekomen was. Vóór de invoering van de wetswijziging gold dat de nieuwe eigenaar van het onroerend goed de overeenkomst enkel kon opzeggen in gevallen zoals omschreven in de huurovereenkomst dan wel indien de huurder verzuimde huurpenningen te betalen.

Ook voert de wet veranderingen in op het gebied van executoriale verkoop van de in beslag genomen roerende goederen. Onder de oude regelgeving mocht de deurwaarder enkel de goederen meteen verkopen, die onderworpen waren aan bederving, levende dieren, dan wel goederen wiens opslag buitenproportionele kosten met zich mee zouden brengen. Andere goederen mochten verkocht worden onder de voorwaarde dat de schuldeiser en diens borg daar toestemming voor verleenden. Volgens de nieuwe regelgeving is de toestemming van de borg voor de verkoop van het goed niet meer nodig. Voldoende is dat hij niet, binnen een week na ontvangst van een mededeling daaromtrent, tegen de verkoop protesteert. Hoewel het een kleine verandering lijkt te zijn, heeft dit in de praktijk een grote waarde, daar de borg in meeste gevallen verzuimde binnen de termijn toestemming voor de verkoop te geven, hoewel hij in werkelijkheid niet tegen de verkoop was.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd