dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

WIJZIGING PARTNERALIMENTATIE

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

22 juni 2012

Een aantal politieke partijen (PvdA, VVD en D66) heeft een wetsvoorstel geformuleerd tot wijziging van de partneralimentatie. Het streven is dat de partneralimentatie eerlijker, simpeler en korter wordt. De belangrijkste wijziging zit hem in de duur van de verplichting. Nu is het nog zo dat partneralimentatie (na echtscheiding) maximaal 12 jaar duurt. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal de duur variëren, afhankelijk van een aantal criteria. Zijn er géén kinderen en duurt het huwelijk korter dan 3 jaar, dan bestaat er geen aanspraak op alimentatie. Voor huwelijken die langer duren, is de alimentatieduur maximaal 5 jaar. Zijn er kinderen, dan duurt de partneralimentatie tot het moment dat het jongste kind 12 jaar is (ook weer met een maximum van 5 jaar). Het moet dan wel duidelijk zijn dat één van de ouders, meestal de moeder, grotendeels voor het kind heeft gezorgd. Hebben beide ouders gewerkt èn gezorgd, dan bestaat er geen aanspraak op partneralimentatie. Ongetwijfeld zal dat laatste tot veel discussie leiden. Is er nog aanspraak op partneralimentatie als de moeder tot aan het 8e jaar van het kind niet heeft gewerkt en vanaf dat moment wel en het kind op het moment van scheiden 10 jaar oud is? Kan de vrouw dan nog partneralimentatie krijgen tot het kind 12 jaar is? Er is immers wel verlies van verdiencapaciteit opgetreden in de periode dat er niet werd gewerkt. De praktijk zal het uit moeten wijzen.

Bij echtparen die langer dan 15 jaar zijn getrouwd en waarvan een van beide partijen nimmer heeft gewerkt, duurt de alimentatie maximaal 10 jaar.

Een andere, zeer belangrijke, wijziging betreft de hoogte van de alimentatie. Partneralimentatie zal niet langer gerelateerd worden aan de tijdens het huwelijk genoten welstand.

Bronnen:
NRC 21 juni 2012
Nieuwsbrief vFAS 21 juni 2012

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd