BTW-TARIEFVERHOGING VAN 19% NAAR 21%

Als onderdeel van de Wet Uitwerking Fiscale Maatregelen Begrotingsakkoord 2013 van 12 juli 2012 wordt op 1 oktober 2012 het algemene BTW-tarief voor de levering van een goed of het verrichten van een dienst verhoogd van 19% naar 21%.

Samengevat geldt dat een levering of dienst die wordt verricht vóór 1 oktober 2012 belast blijft met 19% BTW. Een levering of dienst die op of na 1 oktober 2012 wordt verricht, wordt belast met 21% BTW. Het moment van het in rekening brengen van de BTW doet aan het vorenstaande niet af. Het moment van verrichting staat centraal.

Voor vooruitbetalingen geldt de voornoemde regeling onverkort. Het is derhalve mogelijk dat voor reeds betaalde voorschotten van leveringen of diensten die eerst ná 1 oktober 2012 daadwerkelijk worden verricht additioneel 2% BTW in rekening moet worden gebracht.

Voor doorlopende diensten of leveringen, zoals onder andere verhuur, doorlopende advisering en duurleveranties, is het raadzaam om bij afnemers zonder (volledige) BTW-aftrek per 30 september 2012 een (tussentijdse) afrekening tegen 19% BTW op te stellen, zodat een splitsing over het deel waarover 19% respectievelijk het deel waarover 21% BTW gerekend dient te worden niet achteraf behoeft te worden bepaald.

Het overgangsrecht maakt een paar uitzonderingen. Zo is voor de levering van onroerende zaken een afwijkende regeling getroffen. Voor internationale handel, verlegging bij werk in onderaanneming, privégebruik van bedrijfsgoederen en -diensten en podiumkunsten, kunstvoorwerpen en zonnepanelen geldt eveneens een specifieke regeling.

Oplettendheid met betrekking tot het tarief van de in rekening te brengen respectievelijk het in rekening gebracht krijgen van BTW vóór, op en ná 1 oktober a.s. is aan te bevelen.

Related Posts

Rechtbank Oost-Brabant: de 18…

Recentelijk heeft de Rechtbank Oost-Brabant een interessant tussenvonnis gewezen over de ‘18 weken termijn’. De 18 weken termijn volgt uit artikel 23 lid 4 Elektriciteitswet (E-wet). Dit artikellid verplicht een…
Read more

Vernieuwde Wet schuldsanering natuurlijke…

Op zaterdag 1 juli jl. is de vernieuwde Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp) in werking getreden. In de Wsnp staat hoe mensen met schulden weer schuldenvrij kunnen worden via een…
Read more

Weer een beroep inzake…

Onlangs ontvingen wij weer een uitspraak in een mijnbouwschadezaak. Deze zaak is behandeld door onze advocaten Anne Erents en Rutger Korten. Deze zaak gaat over de toepassing van het bewijsvermoeden…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd