dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

16 MAART 2013: WETTELIJKE BETALINGSTERMIJNEN VOOR FACTUREN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Per 16 maart 2013 is een nieuwe wet in werking getreden die grenzen stelt aan de maximale duur van betaaltermijnen van facturen. Zo mag uw onderneming eisen van een andere onderneming of overheidsinstantie dat uw factuur binnen 30 dagen moet zijn voldaan.

Toepassingsgebied

De nieuwe wettelijke regeling geldt alleen tussen ondernemingen onderling en tussen een onderneming en een overheidsinstantie. In relatie tot de consument is de regeling dus niet van toepassing. Verder beperkt de regeling zich tot zogenaamde handelstransacties. Dit wil zeggen dat er sprake moet zijn van het leveren van goederen of het verrichten van diensten tegen een vergoeding. Daarnaast gelden de nieuwe regels alleen voor overeenkomsten die zijn gesloten op of na 16 maart 2013.

Ondernemingen onderling

Als hoofdregel geldt voor ondernemingen onderling een betaaltermijn van 30 dagen. Afwijking van deze betaaltermijn is slechts mogelijk, indien partijen dit uitdrukkelijk contractueel zijn overeengekomen. Een clausule hieromtrent in een standaardcontract is hiervoor onvoldoende. Ten aanzien van een langere betaaltermijn kan in beginsel maximaal 60 dagen worden overeengekomen. Afwijking van deze maximale betaaltermijn mag niet in de algemene voorwaarden worden bedongen en is slechts geoorloofd als beide partijen kunnen aantonen dat dit voor hen geen nadelige effecten heeft.

Zoals gezegd bestaan er in zeldzame gevallen uitzonderingen op de maximale termijn van 60 dagen. Wanneer sprake is van een bijzonder geval, dan dient dit te worden bewezen door de schuldenaar. De schuldenaar zal dan bijvoorbeeld moeten bewijzen dat er objectieve redenen zijn om van de maximale betalingstermijn af te wijken.

Onderneming & overheidsinstantie

Ten aanzien van overheidsinstanties is er minder vrijheid. Als hoofdregel geldt weliswaar eveneens een betaaltermijn van 30 dagen, maar afwijking hiervan, te weten een langere betaaltermijn, die overigens niet langer mag zijn dan 60 dagen, is slechts mogelijk als aan alle drie de volgende voorwaarden is voldaan:

  • Een langere termijn moeten partijen uitdrukkelijk contractueel zijn overeengekomen;
  • Een langere termijn mag niet in de algemene voorwaarden worden bedongen;
  • De bijzondere aard of eigenschappen van de overeenkomst moeten een langere termijn objectief rechtvaardigen. Dit is slechts het geval wanneer de overheidsinstantie een bijzondere, zelden voorkomende handelstransactie aangaat.

Invorderingskosten 

De nieuwe regelgeving bepaalt eveneens dat u als onderneming recht heeft op invorderingskosten (ook wel incassokosten genoemd) vanaf de vervaldag van de factuur. Deze invorderingskosten zijn zonder aanmaning verschuldigd. De minimumvergoeding bedraagt € 40,00. Afwijkingen zijn uitsluitend mogelijk wanneer de overeengekomen afspraken in het voordeel van de schuldeiser zijn.

Handelsrente

In de nieuwe wet is eveneens een verhoging van de wettelijke handelsrente van 1 procent opgenomen. Dit is van belang om te weten voor u als ondernemer, omdat vanaf de vervaldag van uw factuur wettelijke handelsrente is verschuldigd. Ten aanzien van overheidsinstanties geldt slechts dat zij niet ten nadele van de schuldeiser mogen afwijken van deze wettelijke handelsrente, zodat deze rente van rechtswege op de vervaldag van de factuur verschuldigd wordt.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd