dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

WAT KUNT U VERGUNNINGVRIJ BOUWEN?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

De overheid geeft precies aan in welke gevallen een bouwvergunning nodig is en wanneer niet. Als u wilt gaan bouwen of verbouwen is het de moeite waard om uit te zoeken of u echt een vergunning nodig heeft.

Wij zoeken dit voor u uit. Daarvoor bestuderen wij het bestemmingsplan en uw bouwplan en leggen dat naast de wettelijke regels (Besluit Omgevingsrecht, hierna: Bor). Hiermee krijgt u een goed inzicht in uw rechten en plichten, zodat u later niet in problemen komt.

Illegale stookhut?

Onlangs kregen wij een vraag voorgelegd van een cliënte. Het bleek dat zij een aanschrijving van de gemeente had ontvangen, waarin werd aangekondigd dat de gemeente handhavend zou gaan optreden tegen haar gerenoveerde stookhut. Op haar perceel stond naast de boerderij, al sinds 1890, een stookhut. Een stookhut is een eenvoudig gebouwtje waar vroeger de was werd gedaan of werd gekookt. De stookhut was al enige malen gerepareerd en sinds kort helemaal gerenoveerd. Voor de veranderde stookhut had cliënte geen omgevingsvergunning, maar deze was – volgens de gemeente – wel vereist.

Wij hebben haar verteld dat de gemeente uitging van onjuiste feiten door er helemaal aan voorbij te gaan dat de stookhut met de nodige voorzieningen al sinds eind negentiende eeuw op het perceel was geplaatst en daardoor onder de overgangsbepalingen van het vigerende bestemmingsplan viel. In dit geval mocht de stookhut worden vernieuwd en veranderd, daar het bouwwerk niet was vergroot en in de aard van het bouwwerk geen verandering was aangebracht.

Daarnaast bepaalde de overgangsbepaling voor het gebruik in het bestemmingsplan dat een gebruik van de onbebouwde grond en/of de opstallen, dat op het tijdstip van het van kracht worden van het plan bestond en dat afweek van de bestemming en/of voorschriften, mocht worden voortgezet en/of gewijzigd, mits het gewijzigde gebruik niet in meerdere mate ging afwijken van het plan. De stelling van de gemeente dat de stookhut was veranderd in strijd met het bestemmingsplan was dan ook onjuist.

Voorts voldeed de stookhut aan artikel 3 lid 8 (verandering van een bouwwerk) van bijlage II van het Bor en was dus (bouw)vergunningvrij. Door foto’s van de bestaande (oude) stookhut en de veranderde (nieuwe) stookhut te vergelijken kon worden geconstateerd dat er geen verandering van de draagconstructie (artikel 3 lid 8 sub a bijlage II van het Bor), geen verandering van de brandcompartimentering of subbrandcompartimentering (artikel 3 lid 8 sub b bijlage II van het Bor), geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte (artikel 3 lid 8 sub c bijlage II van het Bor) en geen uitbreiding van het bouwvolume (artikel 3 lid 8 sub a bijlage II van het Bor) had plaatsgevonden. De stookhut was herbouwd op dezelfde fundering als de bestaande stookhut en de draagconstructie was niet gewijzigd. Er was derhalve geen sprake van de bouw van een op zichzelf staand bouwwerk of het bouwen van een van het onderliggende bouwwerk te onderscheiden, zelfstandig bouwwerk.

Bovendien had er geen gebruikswijziging van de stookhut plaatsgevonden. De stookhut was niet als woning in gebruik en was dat ook nooit geweest. Sporadisch werd de strookhut gebruikt als logiesverblijf. De voorzieningen voor logies (douche en keukentje) zaten ook al in de bestaande stookhut. Dit gebruik was dan ook niet strijdig met de planologische regelgeving.

Wij constateerden dan ook dat voor de veranderde stookhut geen omgevingsvergunning was vereist.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd