dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

HOE ZIT ’T OOK AL WEER? RECHT VAN RECLAME EN WAT TE DOEN ALS DE KOPER VAN EEN DOOR U GELEVERDE ZAAK NIET BETAALT.

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Vaak maken leveranciers gebruik van de mogelijkheid een eigendomsvoorbehoudovereen te komen, zodat geleverde zaken kunnen worden terug gevorderd op het moment dat de koopsom niet wordt betaald. Een dergelijk voorbehoud dient schriftelijk te worden overeengekomen. Hierbij kunnen problemen ontstaan indien onduidelijk is of de door de leverancier gehanteerde algemene voorwaarden wel van toepassing zijn op de koop. Tevens moet bepaalbaar zijn dat díe specifieke zaken onbetaald zijn gelaten en door díe specifieke leverancier zijn geleverd. Een succesvol beroep op eigendomsvoorbehoud gaat kortom gepaard met allerlei regels en vereisten.

Er is een eenvoudiger manier om zaken terug te vorderen, namelijk het recht van reclame. Dit is een wettelijk recht dat volgt uit artikel 7:39 Burgerlijk Wetboek en hoeft dus niet expliciet te worden vastgelegd in een overeenkomst of algemene voorwaarden.

De verkoper/leverancier van een roerende aan de koper afgeleverde zaak (die niet een registergoed is) kan, indien de koopprijs niet betaald is en aan de vereisten voor een ontbinding van de koopovereenkomst is voldaan, de zaak door een tot de koper gerichte schriftelijke verklaring terugvorderen. Door deze verklaring wordt de koop ontbonden. De verkoper kan de geleverde zaak vervolgens retour nemen. Als slechts een deel van de prijs niet is betaald kan  -indien (nog) mogelijk – een deel van de geleverde zaken worden teruggevorderd.

Het recht van reclame moet wél binnen een wettelijke vervaltermijn worden ingeroepen. Wanneer er zowel zes weken zijn verstreken nadat de vordering tot betaling van de koopprijs opeisbaar is geworden als zestig dagen zijn verstreken nadat de zaak in opslag is genomen, vervalt de mogelijkheid om het recht van reclame in te roepen.

Als de koper failliet is verklaard dan kan de curator de uitoefening van het recht van reclame in het belang van de boedel doorkruisen. De curator moet dan de koopprijs alsnog betalen of hiervoor zekerheid stellen. De curator moet hiervoor een redelijke termijn krijgen. Wat als redelijke termijn wordt gezien is afhankelijk van het soort zaak dat is geleverd. Deze regel geldt ook in het geval aan een koper surseance van betaling is verleend en als de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (WSNP) van toepassing is verklaard.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd