dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

DE HUURDER VAN EEN BEDRIJFSPAND GAAT FAILLIET. WAT ZIJN DE CONSEQUENTIES DAARVAN VOOR DE VERHUURDER?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Een huurovereenkomst wordt in beginsel niet aangetast door de faillietverklaring van de huurder of de verhuurder. Maar, als een huurder failliet is verklaard, kan op grond van artikel 39 van de Faillissementswet (Fw) zowel de verhuurder als de curator de huurovereenkomst opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van maximaal drie maanden. Dit geldt ongeacht de oorspronkelijk met de huurder overeengekomen looptijd en opzegtermijn van de huurovereenkomst.

Een verhuurder kan van een huurder in de huurovereenkomst een recht op schadevergoeding bedingen voor het geval de huurovereenkomst tussentijds wordt beëindigd (bijvoorbeeld als is overeengekomen dat de huurovereenkomst wordt ontbonden in geval van faillissement van de huurder). De huurpenningen, die de verhuurder mist doordat de huurovereenkomst korter duurt dan was overeengekomen, worden dan (in elk geval) als schade aangemerkt.

Niet alleen de curator, maar ook de verhuurder kan de huurovereenkomst opzeggen in geval van faillissement van de huurder. De verhuurder heeft twee opties:

  1. Opzegging conform artikel 39 Fw en genoegen nemen met maximaal drie huurtermijnen als boedelschuld of
  2. de huurovereenkomst beëindigen op grond van het contractuele beëindigingsbeding en schadevergoeding vorderen.

Deze laatste optie is vooral het overwegen waard als een bankgarantie is verstrekt.

Het schadevergoedingsbeding geeft echter geen aanspraak op vergoeding van schade indien de huurovereenkomst niet door de verhuurder wordt beëindigd, maar door de curator wordt opgezegd op grond van artikel 39 Fw. Artikel 39 Fw betreft een regelmatige wijze van beëindiging van de huurovereenkomst. Het schadevergoedingsbeding is weliswaar geldig, maar verplicht niet tot betaling van schadevergoeding. Een eventueel door de huurder afgegeven bankgarantie kan dan ook niet worden getrokken voor de contractuele boete. De wettelijke regeling van artikel 39 Fw zal in dat geval dus niet door een contractueel beding terzijde kunnen worden geschoven. Zodra de curator (dan wel de verhuurder) zich beroept op artikel 39 Fw is de weg voor een eventueel bedongen schadevergoeding met betrekking tot de resterende huurtermijnen door de failliete boedel voorgoed afgesloten.

Het komt voor dat een moedermaatschappij de huurovereenkomst van een dochtermaatschappij (huurder) mede ondertekent en zich daarbij garant stelt voor de nakoming van de verplichtingen, voortvloeiende uit de huurovereenkomst, van de dochter/huurder (een ‘concerngarantie’). Het faillissement van de dochter/huurder en de huuropzegging door de curator brengen dan geen verandering in de verplichtingen uit de afgegeven concerngarantie. De moedermaatschappij dient de overeengekomen schadevergoeding aan de verhuurder te betalen. En daar komt bij dat de moedermaatschappij, die zich garant heeft gesteld voor betaling van schadevergoeding van de resterende huurtermijnen, zich niet kan verhalen op de failliete boedel van haar dochter.

Wordt de huurovereenkomst wegens faillissement van de huurder door de verhuurder op grond van een schadevergoedingsbeding beëindigd, dan kan de vordering tot schadevergoeding (in beginsel) ter verificatie in het faillissement worden ingediend. En dat geldt ook voor de verplichting van de huurder om door de huurder aangebrachte veranderingen en toevoegingen bij het einde van de huur te verwijderen en bij niet-nakoming de daaruit voor de verhuurder voortvloeiende schade te voldoen. Echter, schade die aan het gehuurde ontstaat ten gevolge van de door of in opdracht van de curator, na diens opzegging, uitgevoerde ontruiming zal wel een boedelschuld zijn. En zo zullen waarschijnlijk ook de (redelijke) kosten om het gehuurde in de oorspronkelijke staat te brengen, mits dat herstel noodzakelijk is geworden door en ten gevolge van een direct handelen van de curator zelf, ook als een boedelschuld worden gekwalificeerd.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd