dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

VRIJE ADVOCAATKEUZE OPNIEUW TER DISCUSSIE

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft onlangs de Hoge Raad de vraag voorgelegd wat moet worden verstaan onder het begrip “gerechtelijke of administratieve procedure” als bedoeld in artikel 4:67 Wet financieel toezicht (Wft) en valt de procedure bij het UWV, die volgt op een verzoek van een werkgever om toestemming te verlenen voor opzegging van een arbeidsverhouding (ex artikel 6BBA), onder dit begrip.

Indien u een rechtsbijstandverzekering heeft gesloten, bestaat in beginsel het recht om in een procedure uw eigen advocaat te kiezen die vervolgens door uw verzekering moet worden betaald. Het recht op vrije advocaatkeuze volgt uit de Europese Richtlijn, die in artikel 4:67 Wft is geïmplementeerd.

Al enige tijd speelt de vraag of dit recht op een vrije advocaatkeuze in procedures door de rechtsbijstandverzekeraar kan worden beperkt en zo ja op welke manier. Tot op heden werden in de praktijk in zaken waar geen verplichte bijstand door een advocaat nodig was, zoals onder meer kantonzaken, arbitrage en arbeidszaken, veelvuldig eigen juristen van de rechtsbijstandverzekeraar op de zaak gezet in plaats van de door u gekozen advocaat.

Met het Sneller/Das-arrest van 7 november 2013 (C-442/12) is door het Europese Hof van Justitie (EHvJ) hier verandering in gekomen. Onder meer  is bepaald dat de verzekerde een vrije advocaatkeuze heeft, als er uiteindelijk een gerechtelijke of administratieve procedure gevoerd moet gaan worden. De verzekerde heeft dan de keuze; hij kan dan in de procedure bijgestaan worden door een jurist van de rechtsbijstandverzekeraar, of door een door hem zelf gekozen advocaat, die door de rechtsbijstandverzekeraar moet worden betaald. De rechtsbijstandverzekeraar kan daarbij wel een redelijk kostenmaximum voor het honorarium van de advocaat bepalen.

In de nu voorliggende casus van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam is in geschil of de procedure, waarin de werkgever voor de opzegging van de arbeidsverhouding met de werknemer voorafgaande toestemming van het UWV verzoekt, een administratieve procedure is als bedoeld in art. 4:67 Wft en de Europese Richtlijn. De rechtsbijstandverzekeraar stelt zich op het standpunt dat de verzekerde geen recht heeft om zelf een advocaat te kiezen, omdat er geen sprake is van een administratieve procedure, en dat indien de verzekerde er toch voor kiest zijn belangen door een externe advocaat te laten behartigen, de hieraan verbonden kosten voor zijn eigen rekening zijn. In de Europese en Nederlandse rechtspraak is het begrip ‘administratieve procedure’ als bedoeld in art. 4:67 Wft en de Europese Richtlijn nog niet eerder uitgelegd. Deze uitlegging is wel nodig om de hiervoor genoemde centrale vraag in dit geding te beantwoorden. Het wachten is nu op het antwoord van de Hoge Raad die verstrekkende gevolgen met zich mee kan brengen voor de verzekerde en de rechtsbijstandverzekeraar.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd