dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

AANSPRAKELIJKHEID & NIEUWE ALLERGENENWET: INFORMEER DE CONSUMENT

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Met ingang van 13 december 2014 zijn alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden verplicht om informatie te verstrekken aan de consument over de aanwezigheid van allergenen in onverpakte producten. Voor verpakte producten was dit al verplicht sinds 2003. Er moet informatie worden gegeven over veertien allergenen: glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet, lupine en weekdieren. Doel daarvan is om de voedselveiligheid voor mensen met een allergie of intolerantie te vergroten.

De wijze waarop u als bedrijf de allergeneninformatie verstrekt aan de consument kan mondeling, elektronisch of schriftelijk geschieden. Hoe u dit doet, is aan u.

In alle gevallen doet u er overigens verstandig aan om op een voor de consument zichtbare plek op locatie of op een ander eerste contactmoment met de consument (telefoon of website) een bericht als ‘Heeft u een allergie? Meld het ons!’ te plaatsen.

Indien u niet voldoet aan uw informatieplicht betreffende allergenen én de consument ondervindt als gevolg daarvan nadelige gevolgen, dan kan de consument u aansprakelijk stellen.

Onderschat de impact van de nieuwe allergenenwetgeving dus niet. Wees dan ook bijzonder waakzaam en voldoe aan uw waarschuwingsplicht door alle mogelijk in het product aanwezige allergenen te melden aan de consument. Voorkomen is beter dan genezen!

Voor meer informatie over dit onderwerp of persoonlijk advies, kunt u vrijblijvend contact opnemen met Hans Koenders.

Related Posts

Toezicht in de semipublieke…

De semipublieke sector heeft de afgelopen jaren al te maken gehad met verscherpte eisen en toenemende regelgeving op het gebied van bestuur en toezicht en Governance. Dit naar aanleiding van…
Read more

WHOA: HERSTRUCTURERINGSMIDDEL BIJ EEN…

De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) is per 1 januari 2021 opgenomen in de Faillissementswet. Deze nieuwe regeling maakt het mogelijk bij ondernemingen en organisaties om schulden te saneren door…
Read more

REGIONALE PRAKTIJK ONDER DRUK…

De advocatuur aan de randen van Nederland heeft het moeilijk: in Limburg en Noord-Nederland daalt het aantal praktijken substantieel. Hoe komt dit? En waar liggen de oplossingen? Lees het artikel…
Read more