dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

HARMONISATIE VAN GASKWALITEIT EN DE INTERNE MARKT

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Door historische ontwikkelingen hanteert ieder land eigen gasspecificaties. Zo heeft Italië bijvoorbeeld, een van de grootste gasconsumenten van Europa, hele brede normen waardoor gas van verschillende soorten kwaliteit uit verschillende landen kan worden geïmporteerd. Het Verenigd Koninkrijk kent juist weer hele smalle normen omdat het veelal consumeert van eigen productie. In Nederland kennen wij hoogcalorisch gas en laagcalorisch gas. Huishoudens, Midden- en Kleinbedrijven en een aantal industriële bedrijven zijn aangesloten op het laagcalorische gas dat grotendeels uit het grote Slochteren gasveld of uit velden in de Noordzee komt. Het hoogcalorische gas komt uit de kleinere velden (landwinning), uit de Noordzee of uit import. Op het hoogcalorisch net zijn vrijwel alleen hele grote industriële bedrijven aangesloten. Het meeste hoogcalorische gas wordt geëxporteerd naar het buitenland.

Nationale normen voor gaskwaliteit kunnen een belemmering vormen voor de interne gasmarkt van de Europese Unie. De laatste decennia zijn er allerlei stappen genomen om te komen tot een set specificaties voor gas die in alle EU Lidstaten moet worden gehanteerd. In 2005 heeft EASEE-gas (European Association for the Streamlining Energy Exchange – gas) de zogeheten ‘Common Business Practices’ gepubliceerd. Dit waren niet-bindende regels over de gaskwaliteit van gas dat werd getransporteerd in hoogcalorische netwerken zonder toegevoegde odorant. Hierop volgde het Mandaat M/400 van de Europese Commissie, die aan het Europese normalisatie instituut (CEN) werd gegeven. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een nieuwe norm voor gaskwaliteit. Deze lag tot 1 augustus 2014 ter consultatie voor belanghebbenden bij de NEN.

Daisy G. Tempelman heeft in het kader van haar EDGaR project hierover een hoofdstuk geschreven in de 10e editie van het European Energy & Law Report. Zij gaat in op de nationale normen voor gaskwaliteit en hoe deze zich verhouden ten opzichte van de Europese regels voor vrij verkeer van goederen. Tevens geeft zij een overzicht van de ontwikkelingen ten aanzien van de harmonisatie van gaskwaliteit en belicht daarbij de obstakels en uitdagingen om dit te bereiken.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd