dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

KABEL- EN LEIDINGSCHADE; HOE ONTKOMT U ALS FEITELIJKE GRONDROERDER AAN AANSPRAKELIJKHEID?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Tijdens een WION-bijeenkomst is onlangs aan de orde geweest dat het aantal graafschades met meer dan 7% is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit is een positieve trend. Het blijft echter teveel, als je bedenkt dat je het dan nog over ruim 30.000 schadegevallen per jaar hebt. De feitelijke grondroerder is de veroorzaker van deze schade aan kabels en leidingen. Hij wordt dan ook doorgaans aansprakelijk gesteld. Kan de grondroerder ontkomen aan zijn aansprakelijkheid? Het antwoord is JA.

Om aan aansprakelijkheid te kunnen ontkomen is wel vereist dat de grondroerder voldoet aan de norm zorgvuldig graven. Voordat de grondroerder daadwerkelijk mag gaan starten met de graafwerkzaamheden dient de grondroerder altijd eerst een KLIC-melding bij het Kadaster te doen. Daarna dient hij de precieze ligging van de kabels en leidingen vast te stellen en zichtbaar te maken door het graven van een proefsleuf met een diepte van 15 cm. Bij het graven dient handmatig te worden voorgestoken tot een diepte van 20 cm. De lengte van de proefsleuf bedraagt 1,5 meter aan weerszijden van de theoretische ligging op de tekening. Als de kabels of leidingen niet in de proefsleuf worden aangetroffen dient de grondroerder contact op te nemen met de netbeheerder om vervolgacties te bepalen. Pas als voldaan is aan deze verplichtingen, dan mag de grondroerder daadwerkelijk starten met de daadwerkelijke graafwerkzaamheden en niet eerder (!).

De tekeningen van het Kadaster dienen tijdens de graafwerkzaamheden op de graaflocatie aanwezig te zijn om graafschade te voorkomen. Deze tekeningen zijn vooral van belang voor de kraanmachinist en de voorsteker. De kraanmachinist dient deze tekeningen dan ook standaard bij zich te hebben. De tekeningen zijn digitaal beschikbaar. Het is dan ook het meest praktische om de kraanmachinist een i-pad te geven, zodat hij altijd de beschikking heeft over de digitale tekeningen. Deze investering weegt niet op tegen de kosten die u zou moeten maken bij het ontstaan van kabel- en leidingschade.

Als de grondroerder niet voldoet aan de norm zorgvuldig graven, kan ik u alvast meedelen dat de grondroerder niet aan zijn aansprakelijkheid zal ontkomen. Helaas komt het in de praktijk nog vaak voor dat zonder KLIC-melding, voorsteken en/of proefsleuven wordt gegraven. Ik begrijp dit niet. Daarmee wordt namelijk een groot risico op schade en aansprakelijkheid genomen. Mijn advies is, laat zorgvuldig graven de standaard worden binnen uw onderneming.

De grondroerder dient te bewijzen dat hij heeft voldaan aan de norm zorgvuldig graven. In de praktijk blijkt dit een lastige. Hier gaat het vaak mis. De grondroerder heeft doorgaans namelijk niets vastgelegd. Mijn advies is dan ook om tijdens de graafwerkzaamheden foto’s te maken, waaruit blijkt dat u heeft voldaan aan uw onderzoeksplicht. Leg bijvoorbeeld een meetlat langs de proefsleuf, waaruit blijkt dat u de 1,5 meter aan weerszijden van de theoretische ligging in acht heeft genomen. Dit vergt slechts enkele minuten van uw tijd en weegt niet op tegen de kosten die u zou moeten maken bij aansprakelijkheid voor kabel- en leidingschade.

Alleen als u kunt bewijzen dat u zorgvuldig heeft gegraven bestaat er een mogelijkheid om te ontkomen aan aansprakelijkheid voor kabel- en leidingschade die u als grondroerder heeft veroorzaakt. Wees u als grondroerder hier terdege van bewust: graaf zorgvuldig en leg dit vast.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd