dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

ENTHOUSIASTE DEELNAME AAN DOOR DORHOUT ADVOCATEN GEORGANISEERD LNG-EVENEMENT

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Dorhout Advocaten is actief op het gebied van Energierecht en heeft in dat kader op maandag 10 november 2014 de tweede editie georganiseerd van het LNG-evenement “Fuel of the future”. De deelnemers bestonden uit de verschillende (toekomstige) geledingen die betrokken zijn bij LNG. Van producent tot eindgebruiker, vrijwel alle schakels in de LNG-keten waren vertegenwoordigd. Het evenement had betrekking op de verdeling van verantwoordelijkheid in de LNG-keten en de daarmee samenhangende juridische mogelijk- en onmogelijkheden. Er kwam een aantal voor de praktijk belangrijke vragen aan de orde zoals: “Wanneer is sprake van overdracht van eigendom of houderschap?” en “Waar in de LNG-keten ligt de verantwoordelijk voor de gaskwaliteit?” In het plenaire gedeelte kwamen interessante sprekers aan het woord, gevolgd door een tweetal workshoprondes, waarbij zeer veel boeiende discussies ontstonden. Het evenement bestond uit een kort plenair gedeelte, gevolgd door een tweetal workshoprondes, waar zeer boeiende discussies hebben plaatsgevonden.

In het plenaire gedeelte was Iris Vis de eerste spreker. Zij is Hoogleraar Engineering en penvoerder in het Dinalog-project “Design of LNG Networks”. Een van de resultaten van dit onderzoeksproject is een zogeheten “Blue Print” dat duidelijk maakt hoe een LNG-netwerk zo efficiënt, effectief en duurzaam mogelijk kan worden opgezet. Iris  zette uiteen welke aspecten belangrijk zijn bij het ontwerp van een LNG-netwerk. Het gaat hierbij om allerlei facetten, waaronder toegankelijkheid, veiligheid, planning en efficiënt gebruik. Verder besprak zij de belemmeringen die aanwezig zijn bij het ontwerp van een LNG-netwerk binnen diverse schakels in de keten. Het wegnemen van deze belemmeringen is cruciaal voor de ontwikkeling van het netwerk.

De tweede spreker was Daisy Tempelman, promovenda bij het Groningen Centre of Energy Law aan de Rijksuniversiteit Groningen en juridisch adviseur bij Dorhout Advocaten. Daisy besprak de juridische aspecten van het opzetten van een LNG-netwerk. Hierbij introduceerde zij enkele belangrijke juridische begrippen die verband houden met verantwoordelijkheden in diverse schakels in de LNG-keten, zoals houderschap, bezit en eigendom.

Na het plenaire gedeelte namen de aanwezigen deel aan de workshops  Opslag en Capaciteit (door Gerben Dijkstra), Strategische Planning infrastructuur (door Erik Büthker), Distributieproces (door Filips Jager) en Gaskwaliteit (door Jacques Dam).

In deze workshops lag de opdracht om aan te geven waar in de keten sprake is van de juridische overdracht van eigendom of houderschap. Dit leidde tot een andere vraag: “Waar in de keten ligt de (juridische) verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld de kwaliteit van het LNG en waar zou die moeten liggen?” Deze vragen maakten boeiende en gepassioneerde discussies los bij de diverse deelnemers. Verder wisselden de deelnemers gedachten uit  over de praktische en juridische moeilijkheden (of mogelijkheden!) bij de ontwikkeling van de brandstof LNG.

Op de informele borrel na afloop werd op enthousiaste wijze nog een verder vervolg gegeven aan het inhoudelijke deel van het evenement. Dit  evenement heeft geleid tot interessante resultaten en inzichten, die opgenomen worden in het zogeheten “Witboek Juridische aspecten van de brandstof LNG”. Geïnteresseerden kunnen dit Witboek opvragen bij Daisy Tempelman. Voor algemene (juridische) vragen over de LNG-sector of de energiesector in het algemeen kunt u terecht bij Daisy Tempelmanof Hans Koenders .

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd