dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

AARDBEVINGSBESTENDIG BOUWEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

De Rijksoverheid werkt aan een richtlijn voor aardbevingbestendige nieuwbouw en verbouw van gebouwen.

Richtlijn aardbevingsbestendig bouwen

Aardbevingsbestendige gebouwen lijden weinig schade bij aardbevingen. In Groningen is behoefte aan zulke gebouwen, omdat de gaswinning in deze provincie aardbevingen veroorzaakt. De minister van Economische Zaken (EZ) heeft een richtlijn aangekondigd. Hierin staat waaraan nieuwe en bestaande gebouwen moeten voldoen om bestand te zijn tegen aardbevingen.

Consultatie richtlijn aardbevingsbestendig bouwen

Op 9 februari 2015 is het ontwerp van deze Nederlandse Praktijkrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen gepubliceerd. Tot 1 april 2015 konden belanghebbenden (online) commentaar indienen op het ontwerp.

Niet verplicht

Overigens is niemand verplicht de richtlijn op te volgen. ‘Aardbevingsproof’ bouwen of verbouwen pakt mogelijk duurder uit dan op de reguliere wijze.

Nieuwbouwstimuleringsfonds

Om aardbevingsbestendig (ver)bouwen te promoten, komt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met een stimuleringsfonds voor nieuwbouw voor aardbevingsbestendige gebouwen. Het fonds levert een technische en financiële bijdrage aan nieuwbouwplannen.

Eurocode

De Europese Unie heeft al een hele algemene Eurocode met bouwadviezen, maar het duurt waarschijnlijk nog drie jaar voordat die richtlijnen specifiek voor Nederland zijn uitgewerkt.

Indien u meer over dit onderwerp of een ander energie gerelateerd onderwerp wilt weten, neem dan contact op met Hans KoendersSimone Pipping of Annelies Schwartz.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd