dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

AARDBEVINGSBESTENDIG BOUWEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

De Rijksoverheid werkt aan een richtlijn voor aardbevingbestendige nieuwbouw en verbouw van gebouwen.

Richtlijn aardbevingsbestendig bouwen

Aardbevingsbestendige gebouwen lijden weinig schade bij aardbevingen. In Groningen is behoefte aan zulke gebouwen, omdat de gaswinning in deze provincie aardbevingen veroorzaakt. De minister van Economische Zaken (EZ) heeft een richtlijn aangekondigd. Hierin staat waaraan nieuwe en bestaande gebouwen moeten voldoen om bestand te zijn tegen aardbevingen.

Consultatie richtlijn aardbevingsbestendig bouwen

Op 9 februari 2015 is het ontwerp van deze Nederlandse Praktijkrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen gepubliceerd. Tot 1 april 2015 konden belanghebbenden (online) commentaar indienen op het ontwerp.

Niet verplicht

Overigens is niemand verplicht de richtlijn op te volgen. ‘Aardbevingsproof’ bouwen of verbouwen pakt mogelijk duurder uit dan op de reguliere wijze.

Nieuwbouwstimuleringsfonds

Om aardbevingsbestendig (ver)bouwen te promoten, komt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met een stimuleringsfonds voor nieuwbouw voor aardbevingsbestendige gebouwen. Het fonds levert een technische en financiële bijdrage aan nieuwbouwplannen.

Eurocode

De Europese Unie heeft al een hele algemene Eurocode met bouwadviezen, maar het duurt waarschijnlijk nog drie jaar voordat die richtlijnen specifiek voor Nederland zijn uitgewerkt.

Indien u meer over dit onderwerp of een ander energie gerelateerd onderwerp wilt weten, neem dan contact op met Hans KoendersSimone Pipping of Annelies Schwartz.

Related Posts

Toezicht in de semipublieke…

De semipublieke sector heeft de afgelopen jaren al te maken gehad met verscherpte eisen en toenemende regelgeving op het gebied van bestuur en toezicht en Governance. Dit naar aanleiding van…
Read more

WHOA: HERSTRUCTURERINGSMIDDEL BIJ EEN…

De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) is per 1 januari 2021 opgenomen in de Faillissementswet. Deze nieuwe regeling maakt het mogelijk bij ondernemingen en organisaties om schulden te saneren door…
Read more

REGIONALE PRAKTIJK ONDER DRUK…

De advocatuur aan de randen van Nederland heeft het moeilijk: in Limburg en Noord-Nederland daalt het aantal praktijken substantieel. Hoe komt dit? En waar liggen de oplossingen? Lees het artikel…
Read more