dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

WARMTEPLANNEN:

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Iedereen wil wel een bijdrage leveren aan het bereiken van de Europese en landelijke energiedoelstellingen. Dagelijks is er nieuws over hernieuwbare energiebronnen, over duurzame energie en over het feit dat doelstellingen en verwachtingen niet worden gehaald. Vaak zijn wettelijke regelingen, juridische haken en ogen, een storende en beperkende factor, maar de uitzondering bevestigt de regel. Een warmteplan biedt voor gemeenten juist uitkomst.

Voor verwarming van gebouwen of voor de warmtapwatervoorziening, worden steeds vaker distributienetten voor warmte aangelegd, zoals een stadsverwarmingssysteem of een klein wijk- of buurtverwarmingsnet. Zo’n warmtenet wordt bijvoorbeeld gevoed met restwarmte van lokale industrie. Er liggen veel kansen om gezamenlijk duurzaamheidsambities te realiseren.

In de op 2 april 2015 gepubliceerde warmtevisie heeft minister Kamp uiteengezet dat er een steeds belangrijkere rol voor warmtenetten zal zijn weggelegd.

Een warmteplan is voor gemeenten een effectief middel om haar milieudoelstellingen te bereiken. Hoewel er al een aantal gemeenten met een warmteplan werken, blijken veel gemeenten dit nog niet te doen. Reden hiervan kan zijn dat de gemeente in goed onderling overleg met alle betrokkenen bij een gebiedsontwikkeling tot afspraken wil komen. Dat is natuurlijk een goed streven. Toch is soms het opleggen van een verplichting nodig om duurzaamheidsdoelstellingen te halen; bijvoorbeeld ten aanzien van de verplichting van potentiële gebruikers om zich te laten aansluiten op een warmtenet, i.p.v. te verlangen dat zij op een gasnet worden aangesloten. Zou dat niet verplicht worden, dan loopt men het risico dat er te weinig aansluitingen gerealiseerd worden, waardoor de exploitatie van een dergelijk warmtenet niet rendabel te maken is. Is er een warmteplan vastgesteld dan is aansluiting op dat net beter af te dwingen. Zonder aansluitplicht komen rendabele warmtenetten niet goed van de grond.

Bouwbesluit 2012

In artikel 1.1 lid 1 Bouwbesluit 2012 (aangepaste versie 2013) is de definitie van een warmteplan opgenomen. De vorm van het plan is vrij, maar er worden wel eisen aan het plan gesteld. Het is een besluit van de gemeenteraad over de aanleg van een distributienet in een bepaald gebied. In het plan wordt aangegeven hoeveel aansluitingen er minimaal verplicht op het net moeten komen en voor welke periode het plan geldt. Verder wordt de energiezuinigheid en de bescherming van het milieu in het plan omschreven.

De individuele bouwer, particulier, die een omgevingsvergunning aanvraagt, kan nog aan de aansluitplicht ontkomen als hij met een “gelijkwaardig” alternatief komt. De gelijkwaardigheid wordt getoetst aan hetgeen in het warmteplan wordt beschreven ten aanzien van de energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid.

Alleen de door de gemeente in het warmteplan genoemde voordelen van het warmtenet kunnen later aan individuele bouwers worden tegengeworpen. Als de voordelen van een warmtenet ten aanzien van de energiezuinigheid en bescherming van het milieu door de gemeente goed en gedetailleerd worden vastgelegd in een warmteplan, wordt het lastig om, met een beroep op de gelijkwaardigheid van het aangedragen alternatief, onder de aansluitplicht uit te komen.

Minister Kamp wil de Warmtewet, die nu pas een jaar van kracht is, vervangen door een volledig nieuwe wet. Wij houden de ontwikkelingen bij.

Indien u meer over dit onderwerp of een ander energie gerelateerd onderwerp wilt weten, neem dan contact op met Margriet Schutte, Hans KoendersSimone Pipping of Annelies Schwartz.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd