dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

RENTESWAP & BANKAANSPRAKELIJKHEID

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

AFM legt ABN Amro flinke boete op: who is next?

Op 20 oktober jl. heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een bestuurlijke boete van € 2.000.000,00 opgelegd aan ABN Amro Bank N.V. (ABN Amro). De AFM is van oordeel dat ABN Amro tekort is geschoten in de door haar aan MKB-ondernemingen verleende diensten met betrekking tot renteswaps.

De AFM is van oordeel dat ABN Amro in de periode van 21 oktober 2010 tot en met 10 januari 2013 het bepaalde in artikel 35, eerste lid, BGfo heeft overtreden, omdat ABN Amro onvoldoende gegevens heeft bijgehouden over haar dienstverlening met betrekking tot renteswaps. Door deze handelswijze is het voor de AFM onmogelijk om haar toezichthoudende taak uit te oefenen en te beoordelen in hoeverre de ABN Amro de wet- en regelgeving heeft overtreden.

De ABN Amro betwist de verschuldigdheid van de boete en stelt zich daarbij onder meer op het standpunt dat zij niet als adviseur of dienstverlener zou hebben gehandeld, maar dat er sprake zou zijn van een ‘principal-to-principal’ relatie. De AFM veegt dit van tafel en omschrijft het bedieningsmodel van ABN Amro als verwarrend en diffuus. Enerzijds doordat ABN Amro in haar documentatie een dienstverlenend karakter van haar handelen uitdrukkelijk uitsluit en anderzijds doordat het feitelijk handelen van ABN Amro wel degelijk een dienstverlenend karakter heeft. De AFM kwalificeert het handelsgedrag van ABN Amro als dienstverlening voor rekening van de MKB-ondernemingen.

Dit oordeel van de AFM is in lijn met de rechtspraak, waarin onder andere is uitgemaakt dat de renteswap een complex en risicovol product is. Op de bank rust daarom een bijzondere zorgplicht jegens de cliënt. Hierdoor dient de bank de cliënt ‘in niet mis te verstane bewoordingen’ te waarschuwen tegen de aan de renteswap verbonden risico’s. Deze bijzondere zorgplicht geldt ook voor MKB-ondernemers.

Andere banken hebben niet anders gehandeld dan de ABN Amro. Ik vraag mij dan ook hardop af:  Who is next?

Mocht u vragen hebben over renteswaps dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met Pieter Lettinga.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd