dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

ZUIDBROEK KAMP(T) MET STIKSTOFFABRIEK: MINDER GASBORINGEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft samen met de Gasunie plannen gemaakt om een grote stikstoffabriek te realiseren in Zuidbroek. Het plan is om een stikstoffabriek te bouwen naast de stikstoffabriek die er al staat. De nieuwe fabriek wordt acht tot tien keer zo groot als de huidige fabriek.

De realisatie van een stikstoffabriek kan een aandeel hebben in de vermindering van het boren naar gas in het Groningenveld. Aangezien de Nederlandse gasinfrastructuur gemaakt is voor het gas dat wordt gewonnen uit het Groningenveld, is het niet mogelijk om hiervoor geïmporteerd gas te gebruiken.

Het type gas dat men wint in het Groningenveld wordt ook wel ‘laagcalorisch gas’ genoemd. Geïmporteerde gassen zijn vaak van hoogcalorische kwaliteit. Hoogcalorisch gas is niet geschikt voor de Nederlandse gasfornuizen en cv-ketels. Voor dit probleem is inmiddels een oplossing gevonden.

Wanneer men hoogcalorisch gas vermengt met stikstof ontstaat er gas van laagcalorische kwaliteit. Een dergelijk vermengingsproces vindt al plaats in de huidige stikstoffabriek in Zuidbroek. Wanneer er een nog grotere stikstoffabriek komt, kan er op nog grotere schaal hoogcalorisch gas worden vermengd tot laagcalorisch gas. Het gas dat men hiervoor gebruikt, hoeft niet meer uit het Groningenveld te komen. Dit kan worden geïmporteerd uit bijvoorbeeld Noorwegen of Rusland.

Om te voorkomen dat er ongewenste, andere bouwwerken komen op de plek van de nieuwe stikstoffabriek is een voorbereidingsbesluit genomen als bedoeld in artikel 3.7, vierde lid, van de Wet ruimtelijke ordening (Wro).

In een voorbereidingsbesluit geeft de gemeenteraad aan dat hij een nieuw bestemmingsplan of een herziening van een geldend bestemmingsplan voorbereidt. Voorbereidingsbesluiten zijn er om ruimtelijke ontwikkelingen die in het nieuwe bestemmingsplan onmogelijk zijn, te voorkomen. In een voorbereidingsbesluit staat voor welk gebied het geldt en wanneer het in werking treedt. Het geldt voor één jaar. Binnen deze periode moet de gemeente het nieuwe bestemmingsplan voorbereiden, afronden en ter inzage leggen. Tegen een voorbereidingsbesluit kan geen bezwaar of beroep worden ingesteld.

Voor vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Simone Pipping.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd