dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

RENTESWAP & BANKAANSPRAKELIJKHEID; PAKT HET HERSTELKADER GUNSTIG VOOR U UIT?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Op 5 juli jl. heeft de onafhankelijke derivatencommissie met het uniforme herstelkader een collectieve oplossing voor de renteswap-affaires in het MKB gelanceerd. Inmiddels hebben ABN Amro, ING, Van Lanschot, Rabobank en Deutsche Bank laten weten dat zij allemaal gaan deelnemen aan het herstelkader. Dit is op zich goed nieuws. Maar wat houdt het herstelkader nu eigenlijk in en pakt het herstelkader gunstig voor u uit?

 

Toepassingsbereik

Het is goed om te weten dat het herstelkader niet voor iedere gedupeerde MKB-klant geldt. Voor de toepassing van het herstelkader moet de MKB-klant voldoen aan de volgende drie vereisten:

Vereiste 1:

De MKB-klant had gedurende (enige tijd in) de periode tussen 1 april 2011 en 1 april 2014 een ‘lopend’ rentederivaat bij de bank.

Daarnaast kunnen ook MKB-klanten met een rentederivaat (1) waarvan de Transactiedatum na 1 januari 2005 is gelegen en de contractuele einddatum na 1 april 2011, en (2) die voor 1 april 2011 voortijdig is geëindigd ten gevolge van een voortijdige afwikkeling, deelnemen aan het herstelkader.

Vereiste 2:

De MKB-klant is op het moment van het afsluiten van het rentederivaat geen professionele belegger in de zin van artikel 1:1 Wft[1]. Iedere natuurlijke persoon (al dan niet handelend in het kader van zijn beroep/bedrijf) wordt aangemerkt als niet-professioneel.

Vereiste 3:

De MKB-klant is op het moment van het afsluiten van het rentederivaat niet deskundig. Van deskundigheid is sprake als de MKB-klant voldoet aan één of meer criteria zoals nader genoemd onder punt 3.1.12 in het herstelkader.

 

Stappenplan

Het herstelkader bestaat uit de volgende 4 stappen:

 

Stap 1:

Complexe gestructureerde rentederivaten[2] worden omgezet in een rentecap, rentecollar of renteswap.

Stap 2:

Alle onvolkomenheden van een rentederivaat worden hersteld. Hieronder vallen mismatches, margin calls, vervroegde aflossingen en bedrijfsbeëindigingen.

Stap 3:

De derde stap voorziet in een coulancevergoeding voor alle MKB-klanten die onder het herstelkader vallen. Deze vergoeding bedraagt maximaal € 100.000,00.

Stap 4:

Alle renteopslagen moeten worden terugbetaald aan de MKB-klant.

 

Vaststellingsovereenkomst en bindende uitspraken

In het herstelkader is bepaald dat de banken de MKB-klant die onder het toepassingsbereik valt, ongeacht de inhoud van een eventuele vaststellingsovereenkomst of de uitkomst van een bindende uitspraak, deel moet laten nemen aan het herstelkader. Indien de uitkomst van het herstelkader leidt tot een hogere financiële vergoeding voor de MKB-klant, heeft de MKB-klant recht op het meerdere. Omgekeerd heeft het geen (financiële) gevolgen voor de MKB-klant.

Advocaatkosten

Wanneer de MKB-klant voor 1 maart 2016 kosten heeft gemaakt voor bijstand en/of advies van een advocaat en/of financieel-technisch adviseur, maakt hij eveneens aanspraak op een vergoeding van maximaal € 10.000,00 (excl. BTW),

Uitvoering

Als hoofdregel geldt dat de banken de rentederivaten van hun MKB-klanten op eigen initiatief zullen gaan beoordelen. Per brief zullen de banken vervolgens de MKB-klanten berichten over de uitkomst van deze beoordeling.

Let wel, er geldt één uitzondering op deze proactieve handelswijze van de banken. Voor de MKB-klanten met een rentederivaat (1) waarvan de Transactiedatum na 1 januari 2005 is gelegen en een einddatum na 1 april 2011, en (2) welke vóór 1 april 2011 is geëindigd ten gevolge van een voortijdige beëindiging, geldt dat zij zich binnen zes maanden na publicatie van het herstelkader (5 juli 2016) op eigen initiatief moeten aanmelden voor een beoordeling op basis van het herstelkader.

Positie bepalen

Na de lancering van het herstelkader is het nu van belang dat iedere MKB-klant zijn positie gaat vaststellen. Daarbij dient allereerst te worden beoordeeld of de MKB-klant onder het toepassingsbereik van het herstelkader valt en, zo ja, welke vergoeding de MKB-klant ontvangt op basis van het herstelkader. Afhankelijk van de uitkomst daarvan, dient vervolgens te worden beoordeeld of het herstelkader gunstig uitpakt.

Bent u een MKB-klant met een renteswap? Neem dan vrijblijvend contact op met Simone Pipping. Zij kan beoordelen of het herstelkader gunstig voor u uitpakt.[1]Voor de meeste klanten geldt dat zij ‘professionele belegger’ in de zin van de Wft zijn, als de rechtspersoon/vennootschap voldoet aan twee van de volgende drie omvangvereisten: 1. Een balanstotaal van minimaal € 20.000,00; 2. Een netto-omzet van minimaal € 40.000,00; en 3. Een eigen vermogen van minimaal € 20.000,00 (zie art. 1:1 “professionele belegger’ onder q van de Wft.

[2] Dit betreffen alle rentederivaten niet zijnde een renteswap, rentecap of rentecollar. Daarbij kan worden gedacht aan combinaties van renteswaps, zoals  de zero-cost knock-in collar, super collar, extendable swaps en cancellable swaps.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd