Een gesloten distributiesysteem: microgrids en smart grids

Congestieproblemen op het elektriciteitsnet

Fossiele brandstoffen worden steeds sneller ingewisseld voor duurzame zonne- en windenergie. De toename van de vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van duurzame energie zorgen ervoor dat het druk is op het elektriciteitsnetwerk in Nederland. Op meer dan 250 plekken is de capaciteit om stroom te transporteren onvoldoende. Voor nieuwe aansluitingen gelden er lange levertijden en voor klanten met een bestaande aansluiting, die meer willen gebruiken is geen plaats. Doorgroeien tot het maximale vermogen is niet mogelijk. Heel praktisch betekent dit dat bijvoorbeeld nieuwe distributiecentra zonder stroomaansluiting komen te zitten. Een (tijdelijke) oplossing voor het capaciteitsprobleem is nodig. Tijdelijk aangezien het verzwaren van het bestaande elektriciteitsnetwerk mogelijk is, maar veel tijd en geld kost. In een tijd waarin het voor zowel bedrijven als consumenten moeilijk is om te worden aangesloten op het net of om een verzwaarde aansluiting te bemachtigen slaat men de handen steeds meer ineen. De behoefte om een eigen elektriciteitsnetwerk te beheren is groot.

Het gesloten distributiesysteem

Onder de huidige wetgeving in de Elektriciteitswet 1998 is het mogelijk een eigen net te creëren, mogelijk zelfs beheren. Eerder dit jaar plaatsten wij algemene informatie over het gesloten distributiesysteem en de directe lijn. Het gesloten distributiesysteem, oftewel een GDS is een particulier elektriciteits- of gasnetwerk en wordt door de wet aangemerkt als een net. Een GDS moet aan drie voorwaarden voldoen: 1) het net ligt binnen een geografisch afgebakend gebied; 2) er zijn niet meer dan 500 afnemers op het net aangesloten en 3) er zijn geen huishoudelijke afnemers op het net aangesloten. Het beheer van dit net moet op grond van art. 10 lid 9 Elektriciteitswet 1998 in beginsel worden overgedragen aan een regionale netbeheerder. Dit vanwege het feit dat het beheren van een elektriciteits- of gasnet kennis en kunde vraagt, en dat er een vrije toegang tot het net moet kunnen worden gegarandeerd. Er is een uitzondering mogelijk, het is als eigenaar mogelijk om een GDS zelf te beheren.

Er is onder andere geen plicht om een netbeheerder aan te wijzen op het moment dat de er een ontheffing is verleend door de Autoriteit Consument en Markt op grond van art. 15 Elektriciteitswet 1998, er leidingen of kabels in de eigen installatie liggen, en er hoeft tevens ook geen netbeheerder te worden aangewezen als er sprake is van een directe lijn. Van een directe lijn is sprake als een eigenaar van het GDS een leiding van het GDS rechtstreeks met een verbruiker verbindt.

Microgrids en smart (mini) grids: energie lokaal opwekken en gebruiken. Decentrale energieopwekking.

Voorbeelden van GDS zijn microgrids en smart (mini) grids. Zij vormen de mogelijke oplossing voor bedrijven en consumenten die tegen de congesties op het bestaande net aanlopen. Deze grids zijn op zichzelf staande energienetwerken en bieden een betrouwbare, continue stroomvoorziening. De grids maken het mogelijk dat ondernemers en bedrijven de door hen duurzaam opgewekte stroom kunnen leveren aan de naast gelegen woonwijk of het naast gelegen bedrijvenpark, of elders waar stroom nodig is. De directbetrokkenen bepalen met elkaar de spelregels.

Een microgrid kan gebruikt worden voor middelgrote locaties als supermarkten, bakkerijen of hotels, waar een relatief beperkt energienetwerk nodig is. Een smart grid wordt gebruikt bij grotere locaties als distributiecentra of fabriekshallen, waar een fors energienetwerk nodig is. Waar een GDS voorheen eerder de uitzondering was dan de regel, veranderen microgrids en smart grids dat.

Deze vormen van een GDS kunnen helpen de capaciteitsproblematiek op ons netwerk het hoofd te bieden. Microgrids en smart grids maken het mogelijk dat energie lokaal gebalanceerd wordt, waardoor de noodzaak tot netverzwaring minder groot wordt. Waarom wordt er niet vol ingezet op microgrids en smart grids? Omdat (onder andere) het juridische kader ervan een knelpunt vormt, dit belemmert de opschaling van micro- en smart grids.

Bent u benieuwd of er in uw situatie mogelijk sprake is of sprake zou kunnen zijn van een GDS in de vorm van een microgrid of smart grid en heeft u vragen over en/of hulp nodig bij het juridische proces daaromheen? Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op met Hans Koenders MRICS.

Related Posts

Hockeyclub Groningen behoudt afspraken…

De kantonrechter te Groningen heeft op 2 januari jl. uitspraak gedaan in een geschil tussen de gemeente Groningen en Hockeyclub Groningen. Hockeyclub Groningen huurt sinds jaar en dag op het…
Read more

Congestiemanagement: een oplossing voor…

In ons land zijn er verschillende plekken die worden aangemerkt als zogenaamde congestiegebieden. In deze gebieden is vaak een tekort aan transportcapaciteit van het elektriciteitsnet. Uiteindelijk heeft Nederland een groter…
Read more

CBb: Hoogspanningsnet van 110…

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 4 juli 2023 uitspraak gedaan over een besluit van de ACM over een hoogspanningsnet van Utility Support Group B.V. (USG)…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd