dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

ZELFLEVERING VAN ELEKTRICITEIT & BELASTING

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Er komen steeds meer initiatieven van bijv. wijkbewoners of stadsgenoten die gezamenlijk investeren in zonnepanelen of windturbines en zelf elektriciteit gaan produceren. Deze elektriciteit kunnen ze ook, middels een administratieve constructie, aan zichzelf leveren. Zelflevering betekent dat de verbruiker de elektriciteit zelf opwekt en dit vervolgens aan zichzelf levert. Wel wordt de elektriciteit op een andere locatie geproduceerd dan waar de verbruiker die verbruikt.

Wanneer een particulier zelf elektriciteit produceert en dit aan zichzelf levert voor eigen gebruik dan is de particulier geen energiebelasting en BTW verschuldigd over deze zelf geproduceerde elektriciteit (ex art. 50 lid 2 Wet Belastingen op Milieugrondslag). Dit komt onder meer omdat er geen leverancier aan te pas komt en de particulier de elektriciteit in principe dus achter de meter houdt. Let wel, in deze situatie levert de particulier wel elektriciteit aan zichzelf, maar er is hier geen echte sprake van zelflevering. De zonnepanelen liggen in dit geval vaak op het dak van eigen woning of pand of de windturbine staat direct naast het pand.

Wanneer er meerdere particulieren gezamenlijk, bijv. in de vorm van een besloten vennootschap of coöperatie, investeren in duurzame elektriciteitsproductie teneinde deze elektriciteit aan zichzelf te leveren en zelf te verbruiken, dan hebben zij dit belastingvoordeel niet. Hoewel de particulieren gezamenlijk eigenaar zullen zijn van de windturbine of zonnepanelen, wordt deze samenwerkingsvorm vaak gegoten in de vorm een zelfstandig rechtspersoon zoals een besloten vennootschap.

In een recente uitspraak van de Rechtbank Den Haag is duidelijk geworden dat zelflevering door een rechtspersoon aan haar “eigenaren” (lees: aandeelhouders of leden) niet kan leiden tot hetzelfde belastingvoordeel als dat de particuliere elektriciteitsproducent heeft. De rechter is van mening dat er een overdracht van elektriciteit plaatsvindt tussen de rechtspersoon en de verbruikers, die al dan niet aandeelhouder of lid zijn, en er daardoor sprake is van een overeenkomst van verkoop en levering van elektriciteit. Hierbij acht de rechter tevens van belang dat het de rechtspersoon is die op het distributienet heeft ingevoed. De energiebelasting over de elektriciteit dient dus afgedragen te worden. De uitspraak heeft nog geen formele rechtskracht gekregen en er bestaat een mogelijkheid dat het Gerechtshof in hoger beroep met andere overwegingen komt.

Voor meer informatie of persoonlijk advies over de verschillende rechtsvormen voor dergelijke gezamenlijke initiatieven kunt u terecht bij Hans Koenders .

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd