dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

FAILLISSEMENT EN DE HUUROVEREENKOMST

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Wat gebeurt er met een huurovereenkomst indien ofwel de verhuurder ofwel de huurder gedurende de looptijd daarvan failliet gaat? Uitgangspunt is dat een faillissement geen gevolgen heeft voor overeenkomsten waarbij de failliet partij is. De gemaakte afspraken blijven onverkort van kracht.

De Faillissementswet echter biedt zowel in geval van faillissement van de huurder als van de verhuurder mogelijkheden.

Faillissement van de huurder

In geval van het faillissement van een huurder kunnen zowel de curator als de verhuurder de overeenkomst opzeggen. Daarvoor geldt een opzegtermijn van maximaal drie maanden. Tussen partijen kan een kortere termijn worden overeengekomen. Dit is vastgelegd in artikel 39 van de Faillissementswet (Fw). De huurpenningen vanaf de datum van het faillissement tot de datum van opzegging zijn een boedelschuld en hebben daarmee voorrang op vorderingen van de concurrente crediteuren. De kans op voldoening is daarmee groter, maar nog steeds afhankelijk van de beschikbare middelen in het faillissement.

Faillissement van de verhuurder

De Fw geeft geen specifieke regeling voor de situatie waarin de verhuurder failliet gaat. Dat betekent zoals gezegd dat de overeenkomst in beginsel voortduurt. De curator kan besluiten de overeenkomst niet verder na te komen. Om ervoor te zorgen dat de huurder in deze situatie niets anders rest dan op de beslissing van de curator te wachten, kan de huurder de curator schriftelijk een termijn stellen om zich uit te laten over het al dan niet voortzetten van de overeenkomst. Dat is geregeld in  artikel 37 van de Faillissementswet (Fw). Daarin is voor ‘wederkerige overeenkomsten’, waaronder ook de huurovereenkomst, het volgende bepaald:

 

Artikel 37

1. Indien een wederkerige overeenkomst ten tijde van de faillietverklaring zowel door de schuldenaar als door zijn wederpartij in het geheel niet of slechts gedeeltelijk is nagekomen en de curator zich niet binnen een hem daartoe schriftelijk door de wederpartij gestelde redelijke termijn bereid verklaart de overeenkomst gestand te doen, verliest de curator het recht zijnerzijds nakoming van de overeenkomst te vorderen.

2. (….)

Als de curator laat weten de overeenkomst niet voort te willen zetten of in het geheel niet reageert op de door de huurder gestelde termijn, dan kan de huurder de overeenkomst ontbinden wegens toerekenbaar tekortschieten en een vordering tot schadevergoeding bij de curator indienen.

Tot zover de theorie. In de praktijk kunt u geconfronteerd worden met allerlei situaties. Van verhuurders die de toegang tot het pand onmogelijk maken tot huurders die met de noorderzon vertrekken. Win daarom tijdig advies in om verdere problemen te voorkomen.

Voor meer informatie of persoonlijk advies over dit onderwerp kunt u terecht bij Hans Koenders

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd