dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

ONRECHTMATIGE HINDER DOOR ZONNEPANELEN?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

De Rechtbank Gelderland heeft op 17 juli 2013 geoordeeld dat de plaatsing van zonnepanelen door de buren in de betreffende zaak geen onrechtmatige hinder oplevert (zie RVR 2013/104).

Als buren dien je – tot een zekere mate – het één en ander van elkaar te dulden. Of de overlast die de buren veroorzaken dusdanig is dat het onrechtmatige hinder oplevert wordt in principe getoetst aan de hand van artikel 5:37 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) en artikel 6:162 BW (betreffende onrechtmatige daad).

Uit artikel 5:37 BW volgt dat de eigenaar van een erf niet in een mate of een wijze die volgens artikel 6:162 BW onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder mag toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun. Of er sprake is van onrechtmatige hinder is volgens rechtspraak van de Hoge Raad afhankelijk van de aard, de ernst en de duur van de hinder en de daardoor aangebrachte schade in verband met de verdere omstandigheden van het geval, waaronder ook de plaatselijke omstandigheden.

In deze zaak zijn partijen buren van elkaar en allebei eigenaar van een patiobungalow. Beide partijen hebben in onderling overleg zonnepanelen op het dak van hun eigen bungalow geplaatst. De stelling van eisers komt er – met name – op neer dat plaatsing van de zonnepanelen op het dak van de bungalow van gedaagden onrechtmatige hinder veroorzaakt bij eisers door het onthouden van licht. Volgens eisers zouden de zonnepanelen in de herfst en winterperiode 1 meter meer schaduw veroorzaken op het grondvlak van eisers en in de zomer ongeveer een halve meter.

Volgens de rechtbank hebben eisers hun stelling dat er sprake is van verminderde lichtinval echter onvoldoende onderbouwd. En zelfs als wordt uitgegaan van de schaduwvorming zoals door eisers aangevoerd, is naar het oordeel van de rechtbank “geen sprake van een zodanige schaduwvorming dat gesproken kan worden van onrechtmatige hinder als bedoeld in artikel 5:37 BW”.

Voorts heeft de rechtbank geoordeeld dat zonnepanelen in Nederland inmiddels een gebruikelijk deel zijn van de bebouwde omgeving. De rechtbank volgt de stelling van eisers dan ook niet dat de zonnepanelen afbreuk zouden doen aan het karakter van de patiowoning.

Daar komt nog bij dat gedaagden niet de enige zijn met zonnepanelen op het dak. Eisers hebben deze zelf ook, net als vijf andere buren. Voorts zijn de panelen geplaatst “in een rechte lijn, evenwijdig aan de daklijst en daarmee aansluitend bij de horizontale belijning van de bungalows, en voldoende verwijderd van de rand van het dak”. “Boven de rand van de panelen uit is nog steeds de natuurlijke omgeving zichtbaar. Aldus kan niet gezegd worden dat de plek van en het zicht op de zonnepanelen het ontwerp van de bungalow ernstig visueel verstoort of esthetisch ontsiert.”

Gelet op deze uitspraak lijkt plaatsing van zonnepanelen steeds meer geaccepteerd in Nederland. Zeker, mede gelet op de omstandigheid dat de klagende buren zelf ook zonnepanelen op het dak van hun woning hebben, lijkt deze rechtbank niet snel aan te willen nemen dat er sprake is van onrechtmatige hinder. Dit kan anders zijn als bijvoorbeeld de omvang en/of duur van de  schaduwvorming door de zonnepanelen aanzienlijk is toegenomen, hetgeen in deze zaak onvoldoende was aangetoond.

Wilt u meer weten over burenrecht, hinder door zonnepanelen of een andere vorm van hinder, neem dan contact op met mr. S.L. Pipping

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd