dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

HOE VOORKOMT U DAT UW WEDERPARTIJ EEN VORDERING OP U OVERDRAAGT AAN EEN DERDE?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Stelt u zich eens voor dat u voor € 25.000 euro aan goederen geleverd heeft gekregen en u de factuur nog moet betalen. In uw algemene (inkoop)voorwaarden heeft u een beding opgenomen waarin is bepaald dat de leverancier zijn vordering op u niet aan een ander mag overdragen, een zogenaamd cessieverbod. Ondanks het cessieverbod besluit de leverancier zijn vordering toch aan een derde over te dragen, kan dit?

Vorderingsrechten zijn in beginsel overdraagbaar, zo volgt uit artikel 3:84 lid 1 BW. Dit is vanuit economisch perspectief goed te begrijpen, het verhandelen van vorderingsrechten is immers niet meer uit ons economisch verkeer weg te denken.

Buiten de gevallen waarin de wet of de aard van de vordering zich tegen overdracht verzet, biedt artikel 3:83 lid 2 BW u de mogelijkheid om overdraagbaarheid van vorderingsrechten op voorhand uit te sluiten. Van deze mogelijkheid wordt in de praktijk veelvuldig gebruik gemaakt. Door het overeenkomen van een cessieverbod kunt u namelijk voorkomen dat u met een andere schuldeiser dan uw oorspronkelijke wederpartij wordt geconfronteerd en u de eventuele nadelige gevolgen daarvan ondervindt. Een dergelijk partijbeding leidt niet tot beschikkingsonbevoegdheid, maar tot niet-overdraagbaarheid van de vordering zelf en heeft dus goederenrechtelijke werking, dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad van 17 januari 2003.

Naast de mogelijkheid om de overdraagbaarheid van vorderingsrechten goederenrechtelijk uit te sluiten in uw algemene (inkoop)voorwaarden, kunt u ook een cessieverbod met slechts verbintenisrechtelijke werking overeenkomen. De desbetreffende bepaling geldt in dat geval slechts tussen partijen en overdracht in strijd met een dergelijke bepaling is niet ongeldig, maar leidt ertoe dat de schuldeiser tekortschiet in de nakoming van zijn verbintenis om niet te doen.

Een tussen partijen overeengekomen cessieverbod dient te worden uitgelegd naar objectieve maatstaven met inachtneming van de Haviltexmaatstaf. Of een cessieverbod slechts verbintenisrechtelijke werking heeft of tevens leidt tot onoverdraagbaarheid wordt dus in belangrijke mate bepaald door de formulering ervan. Recentelijk heeft de Hoge Raad bepaald dat als uitgangspunt moet worden aangenomen dat een partijbeding uitsluitend verbintenisrechtelijke werking heeft, tenzij uit de formulering ervan blijkt dat daarmee goederenrechtelijke werking als bedoeld in art. 3:83 lid 2 BW is beoogd (HR 21 maart 2014, RvdW 2014, 495)

Deze uitspraak heeft voor de dagelijkse praktijk belangrijke gevolgen. Indien u in uw algemene voorwaarden een cessieverbod opneemt en daarmee goederenrechtelijke werking beoogt, is het van belang dit in de formulering ervan uitdrukkelijk te vermelden. Hiermee voorkomt u dat het beding uitsluitend verbintenisrechtelijke werking heeft en kan er geen geldige overdracht plaatsvinden.

Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp, kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met de heer mr. R. Duinker.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd