dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

KABEL- EN LEIDINGSCHADE; WIE IS BIJ EEN AFWIJKENDE LIGGING VAN DE LEIDING AANSPRAKELIJK VOOR DE LEIDINGSCHADE?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Veelal stellen grondroerders zich op het standpunt dat de netbeheerder aansprakelijk is voor de leidingschade als gevolg van een afwijkende ligging van de leiding, omdat de netbeheerder in een dergelijke situatie niet voldaan zou hebben aan zijn informatieplicht. In dit verband is van belang goed voor ogen te hebben wat de onderzoeksplicht van de grondroerder en de informatieplicht van de netbeheerder precies inhoudt, want in het merendeel van de gevallen houdt dit standpunt van de grondroerder namelijk geen stand.

Het eerste deel van de onderzoeksplicht van de grondroerder betreft de KLIC-melding. Als gevolg daarvan ontstaat de informatieplicht van de netbeheerder. Deze plicht houdt in dat de netbeheerder de informatie over de liggingsgegevens van zijn kabels en leidingen op de graaflocatie moet aanleveren aan het Kadaster. Aan de informatieplicht is voldaan met het afgeven van de gevraagde tekeningen, mits deze tijdig, compleet en zo actueel mogelijk zijn. Met compleet wordt bedoeld dat er, behoudens eventuele aansluitleidingen, geen leidingen van de netbeheerder op de graaflocatie liggen die niet op de afgegeven tekeningen staan. Het niet actueel zijn van de tekeningen komt in beginsel voor rekening van de netbeheerder.

Het tweede en tegelijkertijd meest lastige onderdeel van de onderzoeksplicht van de grondroerder betreft het lokaliseren van de kabels en leidingen. Hieronder wordt verstaan het daadwerkelijk vaststellen waar de kabels en leidingen die uit de tekening blijken feitelijk liggen (= resultaatsverplichting). Deze verplichting rust overigens altijd op de grondroerder, ook als de netbeheerder niet zou hebben gewaarschuwd voor een kabel of leiding. Dit brengt met zich mee dat als het lokaliseren juist is gebeurd door de grondroerder, een ongebruikelijke of afwijkende ligging van de kabels of leidingen altijd zal worden geconstateerd door de grondroerder. Bij juist lokaliseren door de grondroerder bestaat er uiteraard nog wel kans op schade, maar niet als gevolg van een ongebruikelijke of afwijkende ligging van kabels en leidingen.

Anders ligt het overigens als de kabels of leidingen volgens de verstrekte tekeningen ver buiten de graaflocatie zouden moeten liggen, maar dit feitelijk niet het geval blijkt te zijn. Onder ver valt niet een paar meter afwijking. Een grondroerder dient altijd rekening te houden met een paar meter verschil tussen de theoretische ligging en de feitelijke ligging. Dus als de theoretische ligging een meter buiten de graaflocatie ligt, dient de grondroerder altijd te lokaliseren.

Wees u als grondroerder terdege bewust van uw plicht tot juist lokaliseren. Dit voorkomt schade en aansprakelijkheid.

Voor meer informatie over aansprakelijkheid in het algemeen
en kabel- en leidingschade in het bijzonder kunt u vrijblijvend contact opnemen
met Pieter Lettinga.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd