dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

VERJARING VAN (RECHTS)VORDERINGEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Wie te lang wacht met het innen van zijn vordering loopt het risico dat de vordering is verjaard. Hoe werkt de verjaring, wanneer is een (rechts)vordering verjaard en hoe kunt u een verjaring tegengaan? Hieronder vindt u een kort overzicht van belangrijkste regels.

Wat is verjaring?

Een verjaarde vordering is een vordering die niet langer in rechte afgedwongen kan worden. Wat overblijft, is een zogeheten natuurlijk verbintenis: een verbintenis die nog wel bestaat, maar niet met succes bij de rechter kan worden gevorderd. Betaalt de schuldenaar een verjaarde vordering, dan kan hij het betaalde niet met succes terugvorderen door na de betaling alsnog een beroep op verjaring te doen. De vordering is immers niet opgehouden te bestaan na de verjaring. Bovendien treden de rechtsgevolgen van de verjaring pas in op het moment dat de schuldenaar beroep doet op de verjaring.

Termijnen voor verjaring

De wet kent een algemene verjaringstermijn van twintig jaar. Voor de meeste (rechts)vorderingen geldt echter een kortere termijn, meestal van vijf jaar. De termijn van vijf jaar geldt bijvoorbeeld voor (rechts)vorderingen tot nakoming van een verbintenis uit overeenkomst, zoals het betalen van een geldsom of het leveren van een product. Bij een consumentenkoop verjaart de vordering van de verkoper (betaling koopprijs) al binnen twee jaar. Deze korte verjaringstermijnen van twee en vijf jaar beginnen te lopen op de dag nadat de vordering opeisbaar is geworden. Voor (rechts)vorderingen tot betaling schadevergoeding geldt ook een korte termijn, namelijk van vijf jaar. Deze termijn begint pas te lopen zodra de benadeelde bekend is geworden met zowel de schade als de aansprakelijke persoon.

Stuiting van de verjaring

Door de verjaring te stuiten voorkomt de schuldeiser dat zijn vordering verjaart. Een vordering tot nakoming of schadevergoeding kan worden gestuit door: (i) het instellen van een daad van rechtsvervolging (bijv. dagvaarden), (ii) een schriftelijke aanmaning, (iii) een schriftelijke mededeling of (iv) erkenning van de schuld door de schuldenaar. Door de stuiting gaat een nieuwe verjaringstermijn lopen, die in de regel even lang is als de oude termijn. Let op: in andere gevallen dan vordering tot nakoming of schadevergoeding moet de schuldeiser binnen zes maanden na de aanmaning een procedure beginnen om de verjaring te voorkomen.

De schriftelijke aanmaning of mededeling moet aan de daarvoor gestelde eisen voldoen. Zo moet de schuldeiser zijn recht op nakoming ondubbelzinnig voorbehouden. Verder moet er sprake zijn van een voldoende duidelijke waarschuwing aan de schuldenaar, zodat hij weet dat hij gegevens en bewijsmateriaal moet bewaren, omdat hij zich mogelijk tegen de vordering zal moeten verweren.

De stuiting moet verricht zijn voordat de verjaringstermijn afloopt. Rechters gaan hier streng mee om. Als een paar dagen te laat is gestuit, trekt de schuldeiser aan het kortste eind. Voor een voorbeeld zie de uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 16 oktober 2014.

Voor vragen of meer informatie over dit onderwerp kunt u zich wenden tot Tim van Dijken

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd