dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

KABEL- EN LEIDINGSCHADE – WANNEER MOET U EEN KLIC-MELDING DOEN?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Als u als grondroerder, agrariër of particulier mechanisch gaat roeren in de ondergrond, bent u op grond van de WION in beginsel altijd verplicht om een KLIC-melding te doen bij het Kadaster. Als u dit nalaat, riskeert u aansprakelijkheid voor kabel- en leidingschade als gevolg van uw graafwerkzaamheden.

De KLIC-melding geldt voor het mechanisch graven in de ondiepe ondergrond vanaf het maaiveld tot hoogstens één kilometer diepte. Daaronder vallen in ieder geval de volgende mechanische graafwerkzaamheden: machinaal graven, heien, trillen, agrarische grondbewerkingen, baggeren, sonderen, boren, freeswerkzaamheden en egaliseren.

Voor agrariërs geldt een uitzondering op de meldplicht voor graafwerkzaamheden tot een diepte van 50 cm in de grond die zij in gebruik hebben. Er geldt evenmin een meldplicht als voldaan is aan de volgende drie vereisten:

1. de graafwerkzaamheden hebben een maximale diepte van 50 cm, én

2. de graafwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd in de grond die eigendom of in beheer is van de grondroerder, particulier of agrariër, én

3. sinds de eerder gedane graafmelding is de ligging van de netten in deze ondergrond niet veranderd.

Handmatig graven is in beginsel uitgezonderd van de KLIC-melding. Er zijn echter meerdere voorbeelden in de rechtspraak bekend waarbij handmatig graven gewoon tot aansprakelijkheid leidde, niet omdat geen KLIC-melding was
gedaan, maar omdat onzorgvuldig handmatig was gegraven door zonder enig onderzoek of voorbereiding vooraf. Zorgvuldiger had kunnen worden gehandeld door bijvoorbeeld eerst proefsleuven te graven. Deze voorbeelden hadden overigens geen betrekking op handmatig graven met een gewone schop, maar op het handmatig in de grond brengen van een pin/paal en het handmatig graven met een boorschop en een (hand)grondboor. Mijn advies is om in ieder geval bij deze handmatige graafwerkzaamheden ook gewoon een KLIC-melding te doen.

Voor meer informatie over aansprakelijkheid in het algemeen en kabel- en leidingschade in het bijzonder kunt u vrijblijvend contact opnemen met

Pieter Lettinga.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd