dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

WILT U EEN MANTELZORGER LATEN WONEN IN VERBOUWDE GARAGE OF SCHUUR?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Op 1 november 2014 zijn de regels voor het bouwen zonder omgevingsvergunning gewijzigd. Daardoor kunt u meer en grotere bouwwerken vergunningsvrij bouwen en veranderen. In Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (hierna: Bor) zijn de categorieën voor vergunningsvrije bouwwerken vastgelegd. Inmiddels zijn er 22 activiteiten waarvoor geen omgevingsvergunning meer nodig is.

Afhankelijk van de oppervlakte van het gebied waarbinnen gebouwd mag worden en hoeveel hiervan al dan niet met vergunning is gebouwd, wordt het vergunningsvrij vergroten van het hoofdgebouw (woning) bijvoorbeeld uitgebreid van 2,5 meter naar 4 meter. Daarnaast gaat vaker de korte (reguliere) procedure van 8 weken in plaats van 6 maanden gelden voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning, als er afgeweken moet worden van het bestemmingsplan. Deze procedure gaat bijvoorbeeld gelden voor tijdelijke activiteiten tot een duur van 10 jaar.

Daarnaast mag een bijbehorend bouwwerk (garage of schuur) nu vergunningsvrij tot een afstand van 4 meter van de woning worden gebouwd (was 2,5 meter). Onder deze regel vallen uitbouwen naast en achter de woning. De hoogte van een bijbehorend bouwwerk mag nu 5 meter zijn in plaats van 4 meter en een bijbehorend bouwwerk mag ook voor mantelzorg worden gebouwd of verbouwd.

Tot voor kort konden mantelzorgwoningen niet vergunningsvrij worden gebouwd omdat zij vaak in strijd met het bestemmingsplan waren. Nu kan echter onder bepaalde voorwaarden een mantelzorgwoning vergunningsvrij in het achtererfgebied worden gebouwd. Ook is het mogelijk geworden om een bestaand bouwwerk (zoals een garage of schuur) onder voorwaarden te gebruiken als mantelzorgwoning.

Maar er moet daarvoor wel aan de begripsbepaling in het Bor worden voldaan. Onder ‘mantelzorg’ wordt verstaan: intensieve zorg of ondersteuning, die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt geboden aan een hulpbehoevende, ten behoeve van zelfredzaamheid of participatie, rechtstreeks voortvloeiend uit een tussen personen bestaande sociale relatie, die de gebruikelijke hulp van huisgenoten voor elkaar overstijgt, en waarvan de behoefte met een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur kan worden aangetoond.

De mantelzorg mag dus niet in het kader van een hulpverlenend beroep worden geboden. Dit betekent dat ‘mantelzorg’ geen professionele zorg is, maar zorg vanuit een sociale relatie tussen de mantelzorger en de verzorgde. De mantelzorg mag dus wel worden geboden door kinderen, die hun ouders in huis nemen om hen te verzorgen, maar niet door een professioneel verpleegster die daarvoor wordt betaald.

Daarnaast komt het in de praktijk voor dat gemeenten zelf een mantelzorgregeling hebben vastgesteld, verwerkt in de regels van een bestemmingsplan. Deze bestemmingsplanregels zouden kunnen afwijken van de regeling in het Bor.

Het vergunningsvrij bouwen is gemakkelijker geworden. Of in uw specifieke geval vergunningsvrij kan worden gebouwd, hangt af van de omstandigheden.

De advocaten van Dorhout Advocaten N.V. adviseren u hier graag over. U kunt hiervoor vrijblijvend contact opnemen met Pieter Lettinga.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd