dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

VANAF 1 MEI 2015 KUNT U EEN AANVRAAG INDIENEN OP GROND VAN HET BESLUIT EXPERIMENTEN DECENTRALE DUURZAME ELEKTRICITEITSOPWEKKING

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Inleiding

Op 9 april 2015 hield de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO) een voorlichtingsbijeenkomst over het besluit dat op 1 april 2015 in werking is getreden, houdende het bij wege van experiment afwijken van de Elektriciteitswet 1998 voor decentrale opwekking van duurzame elektriciteit (hierna: Besluit Experimenten DDE). Dit Besluit Experimenten DDE is met name interessant voor bijvoorbeeld buurtbewoners in een bestaande buurt die gezamenlijk zonne-energie willen opwekken en verbruiken of voor nieuwbouwprojecten waarbij één van de doelen is de opwek van duurzame energie. Indien de aanvraag wordt toegewezen hoeft de aanvrager (in afwijking van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: E-wet)) geen netbeheerder aan te wijzen. De aanvrager kan daardoor naast energie opwekken en leveren, ook zelf het net beheren.

Het Besluit Experimenten DDE

Uit artikel 7a E-wet volgt dat er bij algemene maatregel van bestuur bij wege van experiment kan worden afgeweken van de E-wet. Het Besluit Experimenten DDE (dat daadwerkelijk afwijkt van de E-wet) biedt de mogelijkheid voor initiatieven van kleinverbruikers (met name consumenten) in de vorm van een vereniging van eigenaars (hierna: VvE) of een coöperatie, om lokaal duurzame elektriciteit op te wekken. Er zijn twee soorten experimenten: projectnetten en grote projecten.

Een projectnet is een gezamenlijk net van ten hoogste 500 kleinverbruikers dat ligt binnen een geografisch afgebakende locatie of locatie met gedeelde diensten, welk net slechts één aansluiting heeft op het net van de regionale netbeheerder.

Een groot project is gelegen binnen het verzorgingsgebied van een regionale netbeheerder en omvat maximaal 10.000 kleinverbruikers.

De voorlichtingsbijeenkomst

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst van het RVO werd als één van de doelen genoemd het opdoen van ervaring en bij succes zou een dergelijke regeling wellicht worden opgenomen in de E-wet. De verwachtingen van het Besluit Experimenten DDE zijn:

–        meer en beter gebruik van de productie van duurzame energie;

–        lagere piekbelasting;

–        energiebewustzijn, besparing;

–        sociale cohesie.

De belangrijkste voordelen die dit Besluit Experimenten DDE biedt, zijn:

–        er hoeft geen regionale netbeheerder te worden aangewezen;

–        er ontstaat van rechtswege een leveringsvergunning;

–        er is sprake van een lichte toetsingsmethode van tarifering door de
Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Let op!

Op grond van de openstellingsregeling d.d. 2 april 2015 kan men vanaf 1 mei 2015 (vanaf 9.00 uur) een aanvraag indienen. De aanvraagperiode loopt tot en met 11 september 2015 (17.00 uur). De komende 4 jaar geldt in beginsel dat er per jaar maar 10 aanvragen voor projectnetten en 10 aanvragen voor grote projecten worden toegewezen. De RVO gaf tijdens de voorlichtingsbijeenkomst aan dat de aanvragen betreffende projectnetten op volgorde van binnenkomst zullen worden behandeld.

Indien u voornemens bent om een aanvraag in te dienen of indien u meer over dit onderwerp of een ander energie gerelateerd onderwerp wilt weten, neem dan contact op met Hans KoendersSimone Pipping of Annelies Schwartz.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd