fc-wbg_lggnd dorhout advocaten

JURIDISCH WITBOEK BETREFFENDE UITROL VAN LNG BRANDSTOF DISTRIBUTIENETWERK GEREED

fc-wbg_lggnd dorhout advocaten

Naar aanleiding van het tweede LNG-evenement “LNG: fuel of the future”  van 10 november 2014, heeft Dorhout Advocaten N.V. een juridisch witboek geschreven. Aan dit LNG-evenement, dat door Dorhout Advocaten werd georganiseerd, is wederom enthousiast deelgenomen door bedrijven en instellingen die gezamenlijk vrijwel de gehele LNG-keten vertegenwoordigden. In het plenaire gedeelte gaven sprekers Iris Vis (Rijksuniversiteit Groningen) en Daisy Tempelman (Rijksuniversiteit Groningen / Dorhout) een presentatie over een “blue print” van de LNG-keten en juridische vraagstukken over eigendom en overdracht in de LNG-keten. Hierna werd een tweetal rondes van vier workshops georganiseerd, elk met een ander onderwerp: Strategische Planning (Erik Buthker), Opslag & Capaciteit (Gerben Dijkstra), Distributieproces (Filips Jager) en Gaskwaliteit (Jacques Dam). Voor meer nieuws over het evenement klik hier.

Het juridisch witboek belicht verschillende knelpunten die zich zullen voordoen bij de integratie van LNG als brandstof voor de scheepvaart en transportsector. De Nederlandse wetgeving met betrekking tot opsporing en winning van aardgas is niet relevant, nu het gas wordt geïmporteerd uit andere landen. Wanneer het LNG wordt ontvangen door de GATE wordt de Nederlandse wetgeving wel van toepassing. Met betrekking tot hervergassing en invoeding op het aardgasnet geldt de Gaswet en onderliggende regelgeving. Wanneer LNG echter wordt ingezet als brandstof blijkt het juridische kader niet duidelijk. Er bestaat een grote verscheidenheid aan regelgeving met betrekking tot veiligheidsnormen, materiaal, personeel en overige eisen die aan allerlei keuringen onderworpen zijn. Daarnaast wordt er veelal aansluiting gezocht bij de brandstof LPG. Een ander precair punt is de verantwoordelijkheid voor de gaskwaliteit van het LNG. Dergelijke juridische knelpunten worden nader belicht in het witboek. Tevens doet Dorhout Advocaten aanbevelingen om tot een drempelvrije uitrol van de brandstof LNG te komen.

Op dinsdag 19 mei 2015 is het witboek aangeboden aan Staatssecretaris Mansveld van het Ministerie Infrastructuur & Milieu. Genodigden en participanten van het LNG-evenement 2014 zullen op korte termijn het witboek ontvangen. Het witboek is ook te raadplegen via deze link: Witboek_LNG_brandstof_Dorhout_Advocaten.pdf .

Voor vragen over het witboek kunt u contact opnemen met Hans Koenders of Daisy Tempelman .

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd