dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

RENTESWAP & BANKAANSPRAKELIJKHEID

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Vanaf 2006 hebben de banken veel bedrijven geadviseerd om een renteswap bij hun lening af te sluiten. De renteswap zou beschermen tegen renteverhogingen. Doorgaans werd niet gesproken over de risico’s. Na de daling van de EURIBOR-rente in 2009 verkeren veel ondernemers in financiële problemen door de renteswap. Dit roept de vraag op of u de bank hiervoor aansprakelijk kunt stellen?

 

Renteswap

Een renteswap is een rentederivaat waarbij de klant de variabele rente op zijn lening  in feite inruilt tegen een vaste rente met de bank. De bank betaalt de variabele rente aan de klant, die op zijn beurt de vaste rente aan de bank betaalt. Met deze vorm van financiering werd beoogd het risico af te dekken van een stijging van de variabele rente. Dit voordeel is voor de klant echter alleen gunstig zolang de variabele rente hoger ligt dan de afgesproken vaste rente. Indien de variabele rente namelijk daalt, zoals zich sinds 2009 voordoet, betaalt de klant immers meer dan hij zou hebben betaald zonder de renteswap. De renteswap ontwikkelt daardoor een grote negatieve waarde voor de klant. Bij beëindiging van de renteswap voor het einde van de looptijd brengt de bank deze waarde – het verschil tussen de variabele en vaste rente voor de resterende looptijd van de renteswap – in rekening bij de klant, waardoor de klant wordt opgezadeld met onverwacht hoge kosten. De meeste ondernemers kunnen dit niet betalen en zitten daardoor noodgedwongen vast aan hun renteswap met alle financiële gevolgen van dien.

Zorgplicht

Een renteswap is een complex en risicovol financieel product en moet daarom op een zorgvuldige manier met de klant worden afgesloten. In dit kader rust op de bank een zorgplicht die onder meer inhoudt dat de bank vooraf naar behoren onderzoek moet doen naar de financiële mogelijkheden, de deskundigheid en doelstellingen van de klant en dat hij de klant dient te waarschuwen voor bijzondere risico’s die aan de voorgenomen of toegepaste constructie zijn verbonden, alsook voor het feit dat een door de klant voorgenomen (beleggings-)strategie niet past bij zijn financiële mogelijkheden en doelstellingen, zijn risicobereidheid of zijn deskundigheid (zie HR 3 februari 2012, BU4914). Uit een uitspraak van de Rechtbank Oost Brabant uit 2014 volgt dat de bank verplicht is om de ondernemer  ‘in duidelijke en niet mis te verstane bewoordingen te informeren over de aard van de geadviseerde constructie en de daarvan deel uitmakende renteswap alsmede de daaraan verbonden risico’s’ (ECLI:NL:RBOBR:2014:1415)In de praktijk blijkt dat de bank haar klanten doorgaans niet voldoende heeft geadviseerd en gewaarschuwd, waardoor de bank niet voldaan heeft aan haar zorgplicht. Onlangs heeft eveneens de Rechtbank Oost Brabant op 22 juli 2015 de Rabobank om deze reden aansprakelijk gehouden voor 75% van de geleden schade jegens een cliënt-ondernemer (ECLI:RBOBR:2015:4429).

Heeft u een renteswap afgesloten en ondervindt u als gevolg daarvan problemen? Neem dan vrijblijvend contact op met Pieter Lettinga om te vragen naar de mogelijkheden voor het aansprakelijk stellen van de bank.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd