dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

DOMEINNAAM VS. HANDELSNAAM

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Wie zich in de groeiende markt van de internethandel wil onderscheiden, heeft een unieke domeinnaam nodig. Het belang van een unieke domeinnaam verklaart dat steeds meer internetondernemers actie ondernemen wanneer een ander (bijvoorbeeld een concurrent) nagenoeg dezelfde domeinnaam gebruikt of hun handelsnaam als domeinnaam gebruikt. Vaak stuurt men dan een sommatiebrief waarin de overdracht van de domeinnaam wordt gevorderd en/of een onthoudingsverklaring, want het gebruik zou in strijd zijn met het handelsnaamrecht van de verzender van de brief. Soms vordert men ook vergoeding van de advocaatkosten. Mogen dergelijke eisen gesteld worden? En welke bescherming geniet een domeinnaam of een handelsnaam?

Domeinnamen zijn als zodanig niet beschermd door de wet. Het gebruik van een domeinnaam kan wel in strijd zijn met het handelsnaamrecht van een ander. Een handelsnaam is de naam waaronder de onderneming wordt gedreven, dus onder welke naam de onderneming naar buiten treedt. De inschrijving in het KvK is niet doorslaggevend.

Onder de volgende voorwaarden maakt een houder van een domeinnaam inbreuk op het handelsnaamrecht van een ander:

1. Handelsnaam vs. handelsnaam. Het handelsnaamrecht biedt slechts bescherming tegen het gebruik als handelsnaam en niet tegen gebruik enkel als domeinnaam. Drijft de domeinnaamhouder zijn onderneming onder een andere naam dan de domeinnaam, dan is (in de regel) geen sprake van een handelsnaaminbreuk.

2. Oudere handelsnaam. De handelsnaam wordt alleen beschermd wanneer die ouder is dan de domeinnaam/handelsnaam waartegen de bescherming wordt ingeroepen.

3. De handelsnamen (c.q. domeinnamen) zijn gelijk of wijken slechts in geringe mate van elkaar af. Vuistregel: een originele handelsnaam geniet een grotere beschermingsomvang dan een algemene of beschrijvende handelsnaam.

4. Er kan verwarring ontstaan bij het (online) publiek. Dit wordt ruim opgevat: wanneer het publiek niet weet met welke onderneming zij te maken heeft of niet weet dat de ondernemingen in een relatie staan met elkaar.

De voorwaarden hierboven kunnen in werkelijkheid subtieler zijn dan weergegeven. Indien u te maken heeft met een dergelijk geschil is het inwinnen van juridisch advies een must. In een vroeg stadium inschatten van je kansen in een procedure kan een hoop kosten besparen, niet in de laatste plaats omdat de verliezende partij in dit type procedures te maken krijgt met een zeer hoge proceskostenveroordeling (circa € 6.000-€ 10.000), gebaseerd op de werkelijke advocaatkosten. Dat is ook de reden dat in de sommatiebrieven in dit type geschillen vaak een hoge vergoeding voor de advocaatkosten wordt gevorderd.

Voor meer informatie en/of vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Tim van Dijken.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd