dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

LEVERING VAN ENERGIE MIDDELS LAADPALEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Het opladen van elektrische auto’s door middel van laadpalen die in de openbare ruimte staan is inmiddels aardig ingeburgerd in het straatbeeld. Maar hoe zit dit eigenlijk energierechtelijk in elkaar?

In 2004 is de eerste aanzet gegeven tot de liberalisering van de energiemarkt, ingegeven vanuit Europa. Het resultaat daarvan was dat netwerkbedrijven losgekoppeld moesten worden van productie- en leveringsbedrijven. Voordien waren deze activiteiten veelal verenigd in één hand (de zogenaamde verticaal geïntegreerde energiebedrijven). Dat mag dus niet meer op grond van de Splitsingswet. Hierover is door enkele leveringsbedrijven geprocedeerd tegen de Staat der Nederlanden, tot aan de Hoge Raad aan toe. Op 26 juni 2015 heeft de Hoge Raad zich in een aantal zaken uitgesproken omtrent de rechtmatigheid van de Splitsingswet, ten gunste van de Staat der Nederlanden. Als gevolg hiervan staat definitief vast dat de verticaal geïntegreerde energiebedrijven gesplitst moeten worden en netwerkbedrijven niet in groepsverband mogen opereren met productie- en leveringsbedrijven.

De (definitieve) status van de Splitsingswet heeft ook gevolgen voor de exploitatie van laadpalen. Een recent voorbeeld maakt dat ook duidelijk.

De Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) heeft al enige tijd een onderzoek lopen naar de activiteiten van de volle dochter van het netwerkbedrijf Alliander, genaamd Allego. Laatstgenoemd bedrijf houdt zich bezig met de exploitatie van laadpalen. Het lijkt erop dat Allego leverancier is van elektriciteit en dat is verboden als die activiteit in een groep plaatsvindt met netwerkactiviteiten. Nader onderzoek van ACM moet uitmaken of sprake is van een overtreding van de Elektriciteitswet.

Het is dus maar zeer de vraag of netwerkbedrijven laadpalen mogen exploiteren als deze bedrijven direct of indirect ook als leverancier van elektriciteit zijn aan te merken.

Een ander aspect van de liberalisering van de energiemarkt is dat een afnemer de vrijheid moet hebben om een leverancier te kunnen kiezen. Bij een openbare laadpaal zal niet snel sprake zijn van een keuzevrijheid. Het is de vraag of die keuzevrijheid wel beperkt mag worden. Op dit moment zijn ons geen uitspraken van rechterlijke instanties bekend over dit onderwerp.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Hans Koenders of Simone Pipping.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd