dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

DE AANZEGPLICHT BIJ ARBEIDSOVEREENKOMSTEN VOOR BEPAALDE TIJD

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

DE AANZEGPLICHT

Sinds 1 januari 2015 moet u als werkgever een aanzegtermijn in acht te nemen bij arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan voor de duur van minimaal zes maanden. De aanzegplicht moet ertoe leiden dat werknemers tijdig worden geïnformeerd over de vraag of de arbeidsovereenkomst aan het einde van de looptijd wordt voortgezet.

Hoewel deze regelgeving inmiddels enige tijd van kracht is, gaat het in de praktijk nogal eens mis. Het komt nog te vaak voor dat niet tijdig, of op onjuiste wijze wordt aangezegd. U bent in dat geval een boete verschuldigd van ten hoogste een maandsalaris. Natuurlijk wilt u dit te allen tijde voorkomen! Houd daarom rekening met het volgende:

Wees tijdig!

Uiterlijk een maand voor het verstrijken van de termijn waarvoor de arbeidsovereenkomst is aangegaan moet de werknemer worden geïnformeerd of zijn of haar arbeidsovereenkomst zal worden voortgezet. Als de arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld op 1 januari 2016 afloopt moet u uiterlijk op 30 november 2015 aanzeggen. Het is daarom van belang dat u goed inzichtelijk heeft wanneer de arbeidsovereenkomsten van uw werknemers eindigen. Grote organisaties hebben vaak een administratiesysteem waarin dit wordt bijgehouden. Kleinere ondernemers zouden de einddata van arbeidsovereenkomsten kunnen opnemen in hun agenda, zodat u nooit te laat bent met aanzeggen.

Zeg schriftelijk aan.

De wet bepaalt dat de aanzegging schriftelijk moet geschieden. Schriftelijke aanzegging kan bijvoorbeeld plaatsvinden per aangetekende post. Het gaat erom dat u kunt bewijzen dat het bericht de werknemer daadwerkelijk tijdig heeft bereikt. Onlangs heeft de Rechtbank Amsterdam geoordeeld dat een werkgever rechtsgeldig had aangezegd door een WhatsApp-bericht aan de werknemer te versturen (ECLI:NL:RBAMS:2015:3968). In die specifieke situatie heeft de werknemer op het WhatsApp-bericht van de werkgever gereageerd. De werkgever kon daardoor bewijzen dat de aanzegging de werknemer ook daadwerkelijk heeft bereikt. Een interessante ontwikkeling, maar aanzegging per aangetekende brief heeft nog steeds de voorkeur.

Alternatieven?

Naast de mogelijkheid om per aangetekende brief aan te zeggen kunt u ervoor kiezen om een ‘aanzegbeding’ in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Hiervan is sprake wanneer in de arbeidsovereenkomst een bepaling wordt opgenomen waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst na het verstrijken van de looptijd niet zal worden verlengd.

Uit de Parlementaire Geschiedenis blijkt dat het mogelijk is om bij aanvang van de arbeidsovereenkomst  te voldoen aan de aanzegplicht. Inmiddels is ook de eerste jurisprudentie bekend waarin wordt bevestigd dat een aanzegbeding in de arbeidsovereenkomst in principe stand houdt. Zo heeft bijvoorbeeld de Rechtbank Midden-Nederland een dergelijk beding in de arbeidsovereenkomst toelaatbaar geacht (ECLI:NL:RBMNE:2015:3201).

Desalniettemin blijft het raadzaam alsnog tijdig schriftelijk aan te zeggen. Wanneer de schriftelijke aanzegging onverhoopt niet heeft plaatsgevonden, kan altijd nog een beroep worden gedaan op het aanzegbeding in de arbeidsovereenkomst.

In bepaalde situaties geldt de aanzegplicht niet. Bijvoorbeeld wanneer de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor een periode korter dan 6 maanden, of wanneer het einde van de arbeidsovereenkomst niet is gesteld op een kalenderdatum.

Mocht u naar aanleiding van het vorenstaande vragen hebben, of wilt u arbeidsovereenkomsten laten opstellen die zijn afgestemd op de Wet Werk en Zekerheid, neem dan contact op met Rim Duinker.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd