dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

GROOTVERBRUIKERS BETER BESCHERMD BIJ FAILLISSEMENT ENERGIEBEDRIJF

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Op 19 oktober 2015 heeft de Autoriteit Consument & Markt (hierna: ACM) een besluit[1] genomen op het voorstel dat is gedaan door Netbeheer Nederland (de brancheorganisatie van energienetbeheerders in Nederland) tot wijziging van tariefstructuren en voorwaarden.

Het betreffende voorstel is gedaan naar aanleiding van een aantal faillissementen eind 2012 van energiebedrijven, waaronder Trianel[2], en de evaluatie van de procedures die destijds na deze faillissementen gevoerd zijn. Het doel van deze procedures is “dat de energielevering aan de klanten van de wegvallende partijen zoveel als mogelijk ongestoord blijft verlopen, dat de balans in de gas- en elektriciteitsnetten gehandhaafd blijft en dat de economische schade en het cascade effect voor andere partijen dan de wegvallende partij zo gering mogelijk is, zodat het systeem als geheel altijd geborgd kan worden”[3].

Ten tijde van de faillissementen eind 2012 dienden grootverbruikers tijdig een nieuwe leverancier te kiezen, anders liepen zij het risico om afgesloten te worden.

Het voorstel van Netbeheer Nederland houdt – kort gezegd – in dat bij een faillissement van een energiebedrijf  de grootverbruikers beter beschermd worden. Netbeheer Nederland heeft onder meer voorgesteld om bij een faillissement van een energiebedrijf ook grootverbruikers mee te nemen in de verdeling van de verbruikers onder andere partijen (programmaverantwoordelijken[4]). Als er sprake is van een verbruiker “met een substantiële hoeveelheid gecontracteerde capaciteit”[5] heeft de landelijk netbeheerder (ter voorkoming van problemen bij deze verdeling) wel de mogelijkheid om eerst contact op te nemen met de betrokken programmaverantwoordelijke. Het voorstel heeft (volgens Netbeheer Nederland) geen wezenlijke gevolgen voor kleinverbruikers.

Volgens ACM zijn dit de belangrijkste aanpassingen[6]:

 • Er komt een procedure in het geval dat een leverancier en een programmaverantwoordelijke tegelijkertijd failliet gaan. Volgens ACM is deze procedure van belang aangezien sommige bedrijven zowel de functie van leverancier als de functie van programmaverantwoordelijke vervullen.
 • De kosten die TenneT of GTS maakt als zij garant staat in het geval van een faillissement worden duidelijk.
 • Een erkenning van een programmaverantwoordelijke kan al worden ingetrokken als duidelijk is dat deze partij niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

   

  Door het besluit van ACM zullen een aantal codes worden gewijzigd, waaronder de Tarievencodes Gas en Elektriciteit, de Systeemcode Elektriciteit en Transportvoorwaarden Gas- LNB. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken nadat het besluit bekend is gemaakt, in bezwaar gaan bij ACM tegen dit besluit.

   

  Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Simone Pipping of Hans Koenders.[1] Besluit ACM d.d. 19 oktober 2015 met kenmerk ACM/DE/2015/204873.

[2] Trianel was zowel leverancier als programmaverantwoordelijke (een programmaverantwoordelijke is een door TenneT of GTS erkende partij die vraag en aanbod van energie zoveel mogelijk probeert af te stemmen op het verwachte verbruik van energie, zodat er sprake is van balans op het net (en er dus geen sprake is van onderbelasting of overbelasting)).

[3] P. 10, nr. 26, van het besluit van ACM met kenmerk ACM/DE/2015/204873.

[4] Zie voetnoot 2 voor de definitie van programmaverantwoordelijke.

[5] P. 13, nr. 36, van het besluit van ACM met kenmerk ACM/DE/2015/204873.

[6] Zie www.acm.nl voor meer informatie.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd