dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

BIOBRANDSTOF UIT ALGEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Onder bepaalde omstandigheden gaan algen vetten produceren en uitscheiden. Die hoeven alleen maar afgetapt te worden om er vervolgens goedkope biodiesel van te maken. Biobrandstof gemaakt van algen is dan ook een serieus antwoord op het energievraagstuk.

Onderzoeken tonen aan dat algen kunnen voorzien in 20% van de Nederlandse energievoorziening. Per acre (= 40,4687 are) per jaar blijken algen zo’n 9.400 liter aan biobrandstof te kunnen leveren. Dat is veel meer dan sojabonen (181 liter per acre per jaar) of mais (68 liter per acre per jaar) oplevert.

Bovendien kunnen algen in tegenstelling tot sojabonen en mais in niet-bebouwbare gebieden worden geproduceerd. Deze gebieden zijn ongeschikt voor landbouw en worden dus niet gebruikt voor het produceren van voedsel. Er is alleen maar zon en mest voor nodig. De productiemethode kan ook nog volledig duurzaam zijn door bijvoorbeeld rookgassen, restwarmte en reststoffen als voedingsstoffen te recyclen en daar algen mee te bemesten.

Maar waarom rijden onze auto’s dan nog niet op deze ideale brandstof?

Omdat het produceren van algenbiodiesel erg duur is. De productie van biodiesel uit algen kan qua kosten de fossiele brandstoffen (zoals onder meer aardolie en aardgas) niet verslaan. De productie van fossiele brandstoffen is wel twee tot drie keer zo goedkoop. Daarnaast is de kweek van algen zeer arbeidsintensief en is veel onderhoud aan de installaties noodzakelijk.

Het maken van algenbiodiesel brengt dus hoge kosten met zich mee, maar daartegenover staan wel grote voordelen. Men kan algen gemakkelijk laten groeien en ze groeien daarnaast ook snel. Iedereen met een zwembad kan dat bevestigen.

Daarnaast groeien algen in alle wateren: zoet, zout of brak. Algen zijn eencellige planten die je met miljoenen tegelijk volledig kunt onderdompelen in water. Hierdoor groeien ze niet alleen in elk soort water, maar zijn ze ook nog eens erg zuinig.

Algen zijn ook positief voor het broeikaseffect doordat ze het broeikasgas, kooldioxide, absorberen. En ze leveren dus meer olie op dan een andere biomassa grondstof.

Als we maar lang genoeg wachten zullen de kosten voor het kweken van algen omlaag gaan, terwijl de kosten voor de productie van fossiele brandstoffen nog verder stijgen.

Bent u van plan om een bedrijf te beginnen voor het kweken van algen of bent u anderszins geïnteresseerd in een biobrandstofproject? Wij adviseren u graag op energie-, ruimtelijke ordening- of milieurechtgebied.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met: Hans Koenders.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd