dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

RENTESWAP ABN AMRO BANK IS RECHTSGELDIG VERNIETIGD

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Op 10 november jl. heeft het Gerechtshof Amsterdam wederom een belangrijke uitspraak gedaan over een door de ABN Amro Bank verstrekte renteswap aan een vastgoedbedrijf.[1]  Het Gerechtshof heeft geoordeeld dat de renteswapovereenkomst op juiste gronden buitengerechtelijk is vernietigd wegens dwaling, omdat het betreffende vastgoedbedrijf dit complexe financiële product nooit zou hebben afgesloten indien zij juist en volledig zou zijn geïnformeerd door de ABN Amro bank.

Volgens het Gerechtshof heeft de ABN Amro bank ten aanzien van de werking van de renteswap een onjuiste voorstelling van zaken gegeven. De overeengekomen renteswap had uitsluitend tot doel om renterisico’s af te dekken en zo had de klant dit ook mogen begrijpen. Het Gerechtshof oordeelt dat in het informatiemateriaal van de bank niet is vermeld ‘dat een deel van de rente (de liquiditeitspremie en andere renteopslagen) niet gefixeerd wordt door de swap, maar nog steeds variabel is en door de ABN Amro eenzijdig kan worden aangepast.’ Volgens het Gerechtshof wordt het tegenovergestelde beeld geschetst in het informatiemateriaal: ‘in de voor [X] opgestelde productomschrijvingen wordt zonder voorbehoud aangegeven dat de klant gedurende de looptijd van de financiering verzekerd is van rentelasten die vooraf exact bekend zijn en wordt expliciet als één van de voordelen genoemd dat de klant de rente fixeert en volledig is beschermd tegen rentestijgingen.’ Deze informatie is onjuist. Het Gerechtshof oordeelt hieromtrent: ‘Anders dan in de productomschrijvingen staat, wordt met een renteswap de rente niet zoals bij een standaard middellange lening gefixeerd, is [X] niet verzekerd van rentelasten die vooraf exact bekend zijn en is zij niet volledig beschermd tegen rentestijgingen.’ De rentefixatie bleek namelijk slechts betrekking te hebben op de Euribor-rente en niet op de opslagen.

Heeft u een renteswap afgesloten bij de bank? Grote kans dat de bank u ook onvoldoende heeft voorgelicht en dat u recht heeft op schadevergoeding. Laat uw renteswap geheel vrijblijvend beoordelen door Nicole Adema en Pieter Lettinga van Dorhout Advocaten.


[1] Gerechtshof Amsterdam 10  november 2015, ECLI:NL:GHAMs:2015:4647

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd