dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID LIGT OP DE LOER…….

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Bestuurders van bv’s en nv’s wees alert, het recht met betrekking tot het opmaken van de jaarrekening is met ingang van 1 november 2015 gewijzigd. Met de inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving is de uiterlijke termijn voor openbaarmaking van de jaarrekening verkort van dertien naar twaalf maanden. De nieuwe regelgeving geldt voor boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2016.

Uiterlijke termijn voor openbaarmaking van de jaarrekening

Voorheen gold dat bestuurders van bv’s en (niet beursgenoteerde) nv’s binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar de jaarrekening moesten opmaken en voorleggen aan de algemene vergadering. Deze termijn kon door de algemene vergadering met ten hoogste zes maanden worden verlengd. Indien de jaarrekening niet binnen twee maanden na het aflopen van de (al dan niet verlengde) termijn was vastgesteld door de algemene vergadering, rustte op het bestuur de verplichting om de jaarrekening onverwijld openbaar te maken. De uiterlijke termijn voor openbaarmaking bedroeg zodoende dertien maanden na het einde van het boekjaar (zijnde: 5 + 6 + 2 maanden).

Ter implementatie van een Europese Richtlijn (2013/34/EU) is de ‘Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening’ aangenomen. Op grond van deze wet is de verlengingstermijn voor het opmaken van de jaarrekening teruggebracht van zes naar vijf maanden. De nieuwe uiterlijke termijn voor publicatie bedraagt daardoor niet langer 13 maanden, maar 12 maanden (zijnde: 5 + 5 + 2 maanden).

Concreet komt het erop neer dat wanneer uw boekjaar aanvangt op 1 januari 2016, de jaarrekening  uiterlijk op 31 december 2017 gepubliceerd moet zijn (mits de algemene vergadering verlenging heeft verleend).

Zijn alle aandeelhouders tevens bestuurder?

Wanneer alle aandeelhouders van een bv tevens bestuur zijn, is het extra oppassen geblazen. Op grond van art. 2:210 lid 5 BW geldt dan namelijk dat ondertekening van de jaarrekening door alle bestuurders tevens als vaststelling heeft te gelden. De rechtspersoon is vervolgens verplicht om de jaarrekening binnen acht dagen na vaststelling te publiceren. De uiterlijke termijn voor publicatie beloopt in dat geval dus geen twaalf maanden, maar tien maanden en acht dagen.

De wet biedt weliswaar de mogelijkheid om in de statuten hiervan af te wijken, maar wanneer van deze bevoegdheid geen gebruik is gemaakt, is het vorenstaande onverkort van toepassing.

Aansprakelijkheid

Indien in de periode van drie jaren voorafgaande aan het faillissement een jaarrekening niet tijdig is gepubliceerd, kan de curator bestuurders hoofdelijk aansprakelijk stellen voor het boedeltekort. Dit is een reëel aansprakelijkheidsrisico en reden genoeg om zorgvuldig met de deponeringsplicht om te gaan. Let er dus op dat publicatie van de jaarrekening daadwerkelijk tijdig plaatsvindt!

Voor vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Rim Duinker .

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd