dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

EXHIBITIEPLICHT: AFGIFTE VAN BEWIJSSTUKKEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Heeft u de administratie of een contract van de wederpartij nodig om uw vordering te onderbouwen? Dan kan de zogeheten exhibitieplicht uitkomst bieden. De wederpartij is onder omstandigheden verplicht u inzage te geven in bepaalde bewijsstukken. Zo kan zij verplicht zijn een contract, gespreksnotitie, grootboekkaart of e-mail te overleggen die voor u van essentieel belang is. Deze wettelijke verplichting (artikel 843a Rechtsvordering) geldt zowel voor papieren als digitale bescheiden.

Onder welke voorwaarden geldt de exhibitieplicht?

Er moet voldaan zijn aan de volgende drie voorwaarden, die in samenhang worden beoordeeld en afgewogen door de rechter:

  1. Rechtmatig belang: degene die stukken opvraagt moet daar een rechtmatig belang bij hebben. De rechter zal beoordelen of de verzoeker een legitiem doel heeft en of dit opweegt tegen het belang van de wederpartij.
  2. Bepaalde stukken: de vordering moet betrekking hebben op specifieke stukken en niet in het algemeen op bijvoorbeeld ‘de administratie’. Dit staat in de wet om een fishing expidition te voorkomen. Dat wil zeggen, het opvragen van allerlei stukken om te kijken of er aanknopingspunten zijn voor een nog niet bestaande vordering.
  3. Rechtsbetrekking: er moet sprake zijn van een rechtsbetrekking tussen de verzoeker en degene die de stukken onder zich heeft. Aan deze voorwaarde is relatief snel voldaan. Zo is een contractuele rechtsbetrekking niet vereist en kan de rechtsbetrekking gelegen zijn in onrechtmatig handelen of een andere grond voor aansprakelijkheid.

 

Wat als de wederpartij weigert?

Soms is een weigering om mee te werken aan de exhibitie toegestaan. De wederpartij moet daarvoor een gewichtige reden hebben. Uiteindelijk zal de wederpartij die weigert mee te werken daartoe gedwongen moeten worden door de rechter in een procedure (dit kan ook in een kort geding). De rechter zal dan de reden voor weigering toetsen en afwegen tegen het belang van de verzoeker bij inzage in de stukken.

 

Bewijsbeslag

Als het mogelijk is om op grond van de exhibitieplicht inzage te vorderen in bepaalde stukken, kan het wenselijk zijn om van tevoren bewijsbeslag te leggen op de stukken. Bewijsbeslag voorkomt dat de stukken die via de rechter worden opgevraagd tijdens het proces ‘zoekraken’. De deurwaarder legt beslag voordat de procedure begint en houdt de stukken lopende de procedure in bewaring. Als de vordering tot inzage in de stukken slaagt, mag de deurwaarder de stukken afgeven aan de verzoeker. Voor het leggen van bewijsbeslag is toestemming van de voorzieningenrechter van de rechtbank vereist.

Voor vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Tim van Dijken.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd