dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

RENTESWAP & BANKAANSPRAKELIJKHEID; ONDEUGDELIJKE RENTEVISIE BANKEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Heeft de bank u bij het afsluiten van de renteswap ook voorgehouden dat de rente zou gaan stijgen? Wist u dat de bank toen al verwachtte dat de rente zou gaan dalen. Deze informatie heeft de bank u echter niet verklapt, want dan had u de renteswap natuurlijk nooit afgesloten en had de bank niet zoveel geld aan u verdiend.

De geschillencommissie van het Kifid[1] (hierna: de Commissie) gaat onlangs in een drietal uitspraken[2] geheel ten onrechte voorbij aan de ondeugdelijke rentevisie van de bank bij het afsluiten van renteswaps. Het Kifid oordeelt onder meer dat ook een professionele partij als de bank de ontwikkeling van de rente niet zou kunnen voorzien. Dit oordeel is volstrekt onjuist.

De bank beschikt als professionele partij over voldoende economische modellen waarmee zij deugdelijke rentevoorspellingen kan doen. Op grond van meerdere economische indicatoren had de bank vanaf in ieder geval september 2007 al wetenschap (moeten hebben) van de grote kans op een wereldwijde recessie en een daarmee samenhangende dalende variabele rente.

Kortom, de bank wist in 2007 al dat de aanmerkelijke kans bestond dat de rente zou gaan dalen. In deze omstandigheden had de bank geen renteswap, maar een rentecap moeten adviseren. Met een rentecap wordt de klant namelijk niet alleen beschermd tegen rentestijgingen, maar kan de klant –in tegenstelling tot een renteswap- ook profiteren van de (toekomstige) rentedaling.

Heeft u een renteswap? Neem dan contact op met Simone Pipping om deze renteswap geheel vrijblijvend te laten beoordelen. Na een gedegen analyse kan zij u aangeven of er juridische mogelijkheden zijn om de bank aansprakelijk te stellen voor uw schade. Bij een eventuele aansprakelijkheidsstelling wordt nauw samengewerkt met een econometrist om voornoemde economische indicatoren en de schade nader te (kunnen) onderbouwen.


[1] Stichting Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

[2] Uitspraken Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-091, nr. 2016-092 en nr. 2016-093.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd