PROEFBORINGEN NAAR AARDGAS IN NOORDZEE TEN NOORDEN VAN SCHIERMONNIKOOG GAAN DOOR

PROEFBORINGEN NAAR AARDGAS IN NOORDZEE TEN NOORDEN VAN SCHIERMONNIKOOG GAAN DOOR

 

Bij besluit van 9 juni 2016 heeft de minister van Economische Zaken (hierna: ‘de minister’) een omgevingsvergunning verleend aan ENGIE E&P Nederland B.V. (hierna: ‘ENGIE’). Op dezelfde datum heeft de staatssecretaris van Economische Zaken (hierna: ‘de staatssecretaris’) aan ENGIE een vergunning als bedoeld in artikel 19d van de Natuurbeschermingswet 1998 verleend (hierna: ‘Nbw-vergunning’).

De bestreden besluiten zijn genomen om het uitvoeren van proefboringen naar aardgas in de Noordzee ten noorden van het Waddeneiland Schiermonnikoog mogelijk te maken. Maximaal twee proefboringen zullen plaatsvinden waarbij een boorplatform wordt geplaatst op de zeebodem.

Tegen de besluiten hebben onder meer de Waddenvereniging en anderen en de Vissersverenigingen beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: ‘de Afdeling’).

De omgevingsvergunning is verleend op grond van artikel 2.1, eerste lid, onder e van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: ‘Wabo’) voor de eerste proefboring. De minister is tot de conclusie gekomen dat geen aanleiding bestaat om de weigeringsgrond uit artikel 2.14, derde lid, van de Wabo, toe te passen, op grond waarvan een omgevingsvergunning slechts kan worden geweigerd in het belang van de bescherming van het milieu.

Omdat de proefboringen negatieve gevolgen kunnen hebben voor een aantal Natura 2000-gebieden en enkele voormalige beschermde natuurmonumenten is de Nbw-vergunning vereist. Omdat significante gevolgen voor de Natura 2000-gebieden niet kunnen worden uitgesloten, is een passende beoordeling als bedoeld in artikel 19f van de Nbw 1998 gemaakt. Bij deze beoordeling is rekening gehouden met de maatregelen die getroffen moeten worden op grond van de voorschriften die bij de vergunning horen. Omdat de staatssecretaris zich op grond van de passende beoordeling ervan verzekerd acht dat de natuurlijke kenmerken van de Natura 2000-gebieden niet zullen worden aangetast heeft hij op grond van artikel 19g de Nbw-vergunning verleend.

Appellanten betwisten dat het milieu niet zal worden aangetast en hebben ter onderbouwing van hun standpunt beroepsgronden aangevoerd. De Afdeling is het echter met de minister en staatssecretaris eens. De betogen van appellanten falen. Voor zover de beroepen ontvankelijk zijn, worden deze ongegrond verklaard. De bestreden besluiten blijven in stand en dat betekent dat de proefboringen naar aardgas in de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog, door zullen gaan.

Voor eventuele vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Pieter Lettinga.

Zie de uitspraak d.d. 15 februari 2017:

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RVS:2017:397

Related Posts

Rechtbank Oost-Brabant: de 18…

Recentelijk heeft de Rechtbank Oost-Brabant een interessant tussenvonnis gewezen over de ‘18 weken termijn’. De 18 weken termijn volgt uit artikel 23 lid 4 Elektriciteitswet (E-wet). Dit artikellid verplicht een…
Read more

Vernieuwde Wet schuldsanering natuurlijke…

Op zaterdag 1 juli jl. is de vernieuwde Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp) in werking getreden. In de Wsnp staat hoe mensen met schulden weer schuldenvrij kunnen worden via een…
Read more

Weer een beroep inzake…

Onlangs ontvingen wij weer een uitspraak in een mijnbouwschadezaak. Deze zaak is behandeld door onze advocaten Anne Erents en Rutger Korten. Deze zaak gaat over de toepassing van het bewijsvermoeden…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd