dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

GEMEENTE COEVORDEN MOET OPNIEUW OP HANDHAVINGSVERZOEK MESTVERGISTINGSINSTALLATIE BESLISSEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

GEMEENTE COEVORDEN MOET OPNIEUW OP HANDHAVINGSVERZOEK MESTVERGISTINGSINSTALLATIE BESLISSEN

 

In 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden vergunningen verleend voor het oprichten en in werking hebben van een melkrundveehouderij met mestvergistingsinstallatie.

Omwonenden klagen al lange tijd over geurhinder en dienen in 2015 een verzoek om handhaving in. Volgens hen is de exploitatie van de mestvergistingsinstallatie in strijd met het bestemmingsplan.

Het college erkent dat de bedrijfsvoering niet binnen het bestemmingsplan past, omdat het digestaat niet alleen op het eigen bedrijf wordt gebruikt maar ook naar derden wordt afgevoerd. Desalniettemin wijst het college het verzoek om handhaving af. De vergunningen zijn verleend, terwijl het college op de hoogte was van het beoogde gebruik. Volgens het college zou het in strijd met de rechtszekerheid zijn indien er dan handhavend zou worden opgetreden.

De rechtbank stelt vast dat de exploitatie van de mestvergister in strijd is met het bestemmingsplan en ook niet onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan kan worden gebracht. Vervolgens blijft over de vraag of het college door middel van vergunningverlening het strijdige gebruik heeft toegestaan. De rechtbank beantwoordt deze vraag op zich bevestigend.

Nu het college, gelet op de bouwaanvraag en de aanvraag om een milieuvergunning, zich ervan bewust was dan wel had behoren te weten dat het beoogde gebruik in strijd met het bestemmingsplan zou worden gebruikt, is naar het oordeel van de rechtbank met de verlening van de bouwvergunning in 2006 impliciet ontheffing verleend voor het beoogde gebruik.

Echter, dat maakt in dit geval niet dat het college van handhavend optreden mag afzien. Volgens de rechtbank is er sprake van een gebruik dat naar aard en omvang groter is dan het impliciet vergunde beoogde gebruik. Ten tijde van de vergunningverlening zag dat gebruik op een mestvergistingsinstallatie waar – voornamelijk – mest, organische materialen of producten van de op het perceel gevestigde melkrundveehouderij verwerkt zouden worden. Daarbij is, volgens de rechtbank, niet volledig uitgesloten dat er in beperkte omvang mest of andere materialen of producten van buiten de inrichting worden aangevoerd, maar wel is uitgesloten – zoals dat ook in het bestemmingsplan is vastgelegd – dat digestaat wordt afgevoerd.

Dit betekent dus dat er sprake is van een overtreding, die maakt dat voor het college de beginselplicht tot handhaving geldt.

Lees verder de uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland van 28 maart 2017, ECLI:NL:RBNNE:2017:1138.

Voor vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Pieter Lettinga.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd