dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

GEMEENTE MAG GEEN SPECIFIEKE BESPARINGSMAATREGELEN EISEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

GEMEENTE MAG GEEN SPECIFIEKE BESPARINGSMAATREGELEN EISEN

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam heeft tevergeefs getracht twee datacentra te verplichten een bepaalde koeltechniek toe te laten passen, om hun energieverbruik terug te dringen. Zie de uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 28 juni 2017, ECLI:NL:RVS:2017:1682  en  ECLI:NL:RVS:2017:1683.

Artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit, op grond waarvan een inrichting nadelige gevolgen voor het milieu, redelijkerwijs, dient te voorkomen of beperken, is volgens de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State ‘uitputtend’ van karakter en laat daarom het opleggen van maatwerkvoorschriften niet toe.

Het Activiteitenbesluit bevat een algemeen zorgplichtbeginsel (artikel 2.1) voor de ‘drijver van de inrichting’: er moet binnen een inrichting een doelmatig gebruik van energie plaatsvinden. De drijver van een inrichting moet daarom alle maatregelen doorvoeren, die zich in vijf jaar of korter terugverdienen.

Dit is een verplichting uit het Activiteitenbesluit en is een vertaling van de uitgangspunten van de Wabo en de Wet milieubeheer. In de afdeling 2.6: Energiebesparing van het Activiteitenbesluit zijn artikelen 2.14c en 2.15 opgenomen. Deze artikelen bepalen de eisen aan energiebesparing.

Artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit gaat over besparing van energie in welke vorm dan ook. De wijze van opwekking (duurzaam of niet) of door wie (door de drijver van de inrichting zelf of door energieleverancier), maakt niet uit. De te treffen maatregelen zijn dan ook alleen energiebesparende maatregelen. Duurzame energiemaatregelen (voor het opwekken van energie) zijn geen verplichting op basis van artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit. Ze zijn dan ook geen alternatief voor energiebesparende maatregelen.

Gelet op genoemd artikel is er, volgens de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, geen maatregel die niet aan de drijver van de inrichting kan worden opgelegd en dus buiten het bestek van artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit valt. Het is dus onnodig en zelfs niet toegestaan om specifieke maatregelen voor te schrijven.

De gemeente Amsterdam denkt daar anders over. Niet alle energiebesparende middelen zijn gelijk. De ene maatregel is effectiever dan de andere. En omdat bedrijven geacht worden de zogenoemde best beschikbare technieken (BBT) toe te passen, zouden wel specifieke maatregelen mogen worden geëist, aldus het college van burgemeester en wethouders. Bovendien staat een ander artikel van het Activiteitenbesluit (artikel 2.1 lid 4) het opstellen van maatwerkvoorschriften wel toe.

In de Memorie van Toelichting van het Activiteitenbesluit staat echter iets anders. Daarin staat expliciet vermeld dat op grond van artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit het opstellen van maatwerkvoorschriften nadrukkelijk niet is toegestaan.

De besparingsverplichting in artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit is dus uitputtend geregeld. Door die uitputtendheid is het niet mogelijk (aanvullende) maatwerkvoorschriften te stellen op basis van de zorgplicht. Dat de gemeente dit niet vindt stroken met de eigen beleidsopvattingen over energie en met het BBT-beginsel doet daar niets aan af. De enige uitzondering op de regel is de situatie waarbij er sprake is van ‘evidente energieverspilling’ (overduidelijke verspilling).

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp, neemt u dan gerust contact op met Hans Koenders.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd