HANDELT ALLEGO IN STRIJD MET HET GROEPSVERBOD ALS EXPLOITANT VAN LAADPALEN?

HANDELT ALLEGO IN STRIJD MET HET GROEPSVERBOD ALS EXPLOITANT VAN LAADPALEN?

 

In de nieuwsbrief van oktober van 2015 maakten we melding van het onderzoek door ACM naar het bedrijf Allego, een dochteronderneming van het netwerkbedrijf Alliander. Het onderzoek had betrekking op de vraag of de activiteiten van Allego in overeenstemming zijn met de Elektriciteitswet.

Onderdeel van Alliander is ook netbeheerder Liander. Op grond van art. 10b van de Elektriciteitswet mag een netbeheerder geen onderdeel uitmaken van een bedrijf waartoe ook een rechtspersoon behoort die in Nederland elektriciteit produceert, levert of daarin handelt (het zogenaamde groepsverbod). Volgens ACM zou sprake zijn van verkoop en levering van elektriciteit door Allego middels door Allego geëxploiteerde laadpalen. ACM komt tot de slotconclusie dat het groepsverbod toch niet is overtreden omdat uit nader onderzoek is gebleken dat geen sprake is van eventuele kruissubsidies of kapitaalinjecties door de netbeheerder Liander. Er zijn verder geen aanwijzingen gevonden dat Allego wordt bevooroordeeld door Liander ten opzichte van andere marktpartijen. Tegen deze achtergrond heeft ACM destijds geen aanleiding gezien het onderzoek voort te zetten en dit middels een brief d.d. 9 februari 2016 aan Alliander kenbaar gemaakt.

Allego zou volgens de site van ACM (op 10 februari 2016) in de tussentijd hebben toegezegd de werkwijze te hebben aangepast, zodanig dat geen sprake meer zou zijn van verkoop en levering van elektriciteit. Het lijkt erop dat deze toezegging onvoldoende uit de verf is gekomen aangezien Nuon in september van 2016 een kort geding is gestart tegen Allego en Alliander. Inzet van het kort geding was een verbod op levering van elektriciteit via door haar te exploiteren laadpalen voor elektrisch vervoer, terwijl zij een volle dochter is van een netbeheerder, hetgeen zoals hierboven ook vermeld is, op gespannen voet zou kunnen staan met het groepsverbod. Bij kortgeding vonnis d.d. 28 september 2016 van de rechtbank Gelderland werd Nuon in die zaak in het gelijk gesteld. Op straffe van een dwangsom werd het Allego verboden zich te presenteren als elektriciteitsleverancier en werd het Allego verboden aanbiedingen te doen aan overheden voor het aanleggen en/of exploiteren van laadpalen en het aanvaarden van deze opdrachten.

Deze zaak krijgt volgens de nieuwssite Energeia nu een vervolg bij de rechtbank Rotterdam, sector bestuursrecht, ingezet door onder andere Nuon, waarschijnlijk gesterkt door de uitspraak van de kortgedingrechter d.d. 28 september 2016. De vraag ligt nu bij de rechtbank voor of ACM terecht heeft afgezien van handhavend optreden tegen Allego.  De uitspraak hierover wordt op korte termijn verwacht.

Voor vragen over het groepsverbod kunt u contact opnemen met Simone Pipping of Hans Koenders.

Related Posts

Rechtbank Oost-Brabant: de 18…

Recentelijk heeft de Rechtbank Oost-Brabant een interessant tussenvonnis gewezen over de ‘18 weken termijn’. De 18 weken termijn volgt uit artikel 23 lid 4 Elektriciteitswet (E-wet). Dit artikellid verplicht een…
Read more

Vernieuwde Wet schuldsanering natuurlijke…

Op zaterdag 1 juli jl. is de vernieuwde Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp) in werking getreden. In de Wsnp staat hoe mensen met schulden weer schuldenvrij kunnen worden via een…
Read more

Weer een beroep inzake…

Onlangs ontvingen wij weer een uitspraak in een mijnbouwschadezaak. Deze zaak is behandeld door onze advocaten Anne Erents en Rutger Korten. Deze zaak gaat over de toepassing van het bewijsvermoeden…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd