dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

HOGERE BTW AFTREK BIJ ZONNEPANELEN OP KANTOOR AAN HUIS

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

HOGERE BTW AFTREK BIJ ZONNEPANELEN OP KANTOOR AAN HUIS

 

Op 28 november 2017 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een uitspraak gedaan over BTW aftrek in relatie tot zonnepanelen.

Belanghebbende heeft destijds deze nieuwbouwwoning met kantoorruimte gebouwd en tot zijn ondernemingsvermogen gerekend. In verband met de bouw is aan belanghebbende in totaal voor € 73.922,- aan omzetbelasting in rekening gebracht, welke omzetbelasting belanghebbende in de periode 1 oktober 2010 tot en met 30 juni 2013 als voorbelasting in vooraftrek heeft genomen.

De inspecteur is op 3 april 2013 een onderzoek gestart naar de aanvaardbaarheid van de aangiften omzetbelasting. Hiervan is rapport opgemaakt. Naar aanleiding hiervan hebben fiscus en belanghebbende overleg gehad en hieruit is voortgekomen dat 77,68% van de onroerende zaak is aan te merken als privégedeelte en dus 22,32% van de onroerende zaak als kantoorruimte wordt bestempeld.

Vervolgens heeft belanghebbende in 2014 niet geïntegreerde zonnepanelen op het dak van zijn woning geplaatst. In geschil is of door het plaatsen van zonnepanelen het zakelijk en privégebruik van de woning zijn gewijzigd. Belanghebbende is van oordeel dat de grond en de woning een dragende functie hebben door de plaatsing van zonnepanelen en daardoor sprake is van meer zakelijk gebruik. De fiscus stelt zich op het standpunt dat het eerder vastgestelde zakelijke gebruik van de woning door het aanbrengen van de zonnepanelen niet is veranderd omdat zonnepanelen zijn aan te merken als roerende zaken en functioneren los van de onroerende zaak.

Het gerechtshof deelt de mening van de fiscus niet. Door de bevestiging van zonnepanelen aan een woning kan wel degelijk de functie van de woning wijzigen en dit is in casu ook gewijzigd. Een deel van het dak, dat voorheen alleen ten dienste stond van de nuttige ruimtes in de woning, heeft een extra zakelijke functie verkregen en wordt nu ook gebruikt voor de ondersteuning van de zonnepanelen. Bij gewijzigd gebruik dient het privégebruik opnieuw te worden vastgesteld.

Bij de berekening worden die onderdelen die dienstig zijn aan de nuttige ruimtes (bijvoorbeeld de muren, de fundering en het dak) naar evenredigheid aan de nuttige ruimtes toegerekend. De plaatsing van de zonnepanelen op het dak heeft tot gevolg dat een deel van het dak waar de zonnepanelen daadwerkelijk zijn bevestigd niet meer alleen ten dienste staat van de nuttige ruimtes in de woning, maar ook van de energieopwekking. Dat deel van het dak heeft door dit gewijzigde gebruik een extra functie verkregen en dient daarom te worden aangemerkt als nuttige ruimte. Anders dan belanghebbende heeft bepleit, kan niet het hele dak als nuttige ruimte worden aangemerkt. Het voorgaande betekent dat ten aanzien van de woning de nuttige ruimtes met zakelijk gebruik door plaatsing van de zonnepanelen zijn toegenomen. Het hof berekent zelf het privégebruik na plaatsing van de zonnepanelen op het dak en komt uit op 74,2%. Het zakelijk gebruik van de woning is derhalve toegenomen met 3,48% tot 25,8%.

Het hof verklaart het hoger beroep gegrond, vermindert de aanslag tot een bedrag van € 3.253,- en veroordeelt de fiscus in de kosten van de procedure.

Als u vragen heeft over bovenstaande, dan kunt u contact opnemen met Hans Koenders of Simone Pipping.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd