dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

NETWERK- EN KABELSCHADE: VORDER OOK KOSTEN VOOR DE STORINGSDIENST (CONSIGNATIEKOSTEN)!

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Netwerk- en kabelschade: vorder ook kosten voor de storingsdienst (consignatiekosten)!

 

Casus

In april 2016 veroorzaakte X schade aan het gasnetwerk van Westland Infra Netbeheer (WIN) door met een vrachtwagen een gasstation te beschadigen. Over de aansprakelijkheid van X voor de schade als gevolg van het voorval bestaat geen discussie. Het geschil spitst zich toe op de vraag welke schade WIN vergoed kan krijgen. Vallen daaronder ook de kosten voor de 24/7-storingsdienst (consignatiekosten), die WIN mede maakt met het oog op het (onverwijld) repareren van schade aan het netwerk die door derden is veroorzaakt?

WIN stelt dat X voor een evenredig deel in de kosten voor de storingsdienst moet bijdragen. X verweert zich met de stelling dat WIN de consignatiekosten hoe dan ook moet maken en deze kosten vallen onder de normale bedrijfsuitoefening van WIN. Daarom ontbreekt het causale verband tussen de schade (consignatiekosten) en de onrechtmatige gedraging, aldus X.

Beoordeling

Het hof geeft WIN gelijk. WIN heeft volgens het hof voldoende inzichtelijk gemaakt dat de jaarlijkse consignatiekosten mede worden gemaakt met het oog op door derden veroorzaakte storingen (circa 15% van alle storingen). Daarbij is niet van belang dat de kosten ook zouden zijn gemaakt indien X geen schade zou hebben veroorzaakt.

Zie hier de uitspraak van het Hof Den Haag van 16 april 2019.

Anders:

De Rechtbank Rotterdam oordeelde in een andere zaak dat de door de netbeheerder gemaakte consignatiekosten niet voor vergoeding in aanmerking kwamen, omdat de netbeheerder deze ook zou hebben gemaakt indien er nooit schade door derden zou worden toegebracht.

Het devies

Er zijn dus tegenstrijdige uitspraken. Voor netbeheerders is het devies om consignatiekosten in ieder geval te vorderen. Voor veroorzakers van de schade om gemotiveerd verweer te voeren.

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Tim van Dijken.

 

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd